Архив новини Община Несебър

Интервю с кмета на община Несебър Николай Димитров по случай наблажаващия празник – НикулденКакво се промени в празнуването на този ден откакто сте кмет на община Несебър?
Винаги съм обичал и празнувал Никулден, първо защото съм Николай, кръстен съм на дядо си и традиция е семейството ми да отбелязва този ден. Второ, защото съм свързан с морето и имам много приятели рибари, които обичам и уважавам. Празниците са отражение на хората. Каквито хората, такива и празниците им.
Какво се промени?
Иска ми се да мисля, че нищо не се е променило, хората винаги са ме приемали като един усмихнат и отворен към света човек. Радвам се, че пак ме срещат, спират ме по улицата, възприемат ме както преди, не се е появила бариера между нас. Само съм стнал много взискателен към всички с които работя за каузата Несебър - колегите от общинската амнинистрация, бизнеса, ръководителите над мен. Искам нещата да се случват бързо и успешно. В това хората виждат разликата у мен.Но най-хубавата черта в характера ми, че видя ли перфектно свършена работа, завършено дело веднага се усмихвам и съм готов да забравя трудния път, който сме извървели.
И тази година ще празнуваме първо с жителите на града, подготвили сме градски тържества, а по-късно със семейството ми и приятелите. Тази година Никулден наистина ще бъде различен: за първи път ще празнуваме заедно с 6 месечната ми дъщеря Никол и се надявам дядо ми отгоре да е щастлив, че в рода името Никола се рои.


Има ли традиция, която спазвате специално за този празник?
Традицията, която се спазва за този празник е тази, която всички знаят и това е трапезата да има риба, вино, да си сред близки и приятели с чисто сърце.

Миналата година, Никулден беше част от тридневните тържества посветени на 25 години от включването на Несебър в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. В тази връзка бихте ли ни разказари какво е да си кмет на град с над трихилядна история?
Наистина миналогодишния Никулден съвпадна с 25 годишнината от включването на Несебър в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Да си кмет на град с над трихилядна история е голяма отговорност. Скоро правихме събрание с жителите на града. Много са проблемите особено за Стария град. Много от хората отстояват своите лични интереси и е трудно да се намери баланс между личните интереси на нашите граждани, между изискванията, които ни налага ЮНЕСКО и по-специално изискванията към нашия град като част от градовете световно културно наследство. Но ние трябва да съхраним тази култура, която е натрупана през вековете и да я предадем на следващите поколения. Чест и голяма отговорност е да се живее в такъв град и аз не веднъж съм казвал, че това е един бутиков град и мисля, че жителите също трябва да осъзнаят, че само тази култура и историята, която имаме ще ни измъкнат от кризата. Евтини курорти се правят вече и в много други държави извън Европа, в Африка, в Азия и там се развива също този традиционен туризъм, който е създаден за отдих. Последните години сезона стана твърде кратък. За това ние от сега нататък поставихме основата на нов вид туризъм и това е, културният туризъм, религиозния и поклоннически туризъм, като приоритет на в нашата работа. За следващата година сме планирали нови културни събития, като „Фестивал на рибата”, „Празник на светлината”, за да можем да посрещаме гости и туристи поне през три сезона на годината. Програмата е:” :Три сезона в Несебър”.
Продължава амбициозната ни работа по реставрация на средновековните църкви на Несебър.

Разкажете ни малко в аванс как ще протече празникът в Несебър тази година и какви културни събития сте предвидили в културния календар за декември?
Никулден ще бъде предшестван от откриването на Първата Международна богословска конференция в Несебър на тема: ”...защото чета Библията”, в която ще вземат участие богослови от Сърбия, Румъния и Украйна. На 6-ти декември ппразникът започва с тържествена литургия, литийно шествие, с участието на богослови от Международната богословска конференция, празничен водосвет и разбира се музика и веселие.
На Никулден ще запалим и светлините на елхите в Общината. С това ще сложим и началото на коледните и новогодишни тържества. Програмата на тържествата предвижда да включим повече хора в очакването на празника. В програмата ще вземат участие всички наши самодейни състави, детските градини, както и известни имена на български изпълнители. Очакваме български туристи от други региони да посетят Несебър.


Какво ще пожелаете на жителите и гостите на Несебър по случай Никулден?
Името на Св. Николай означава „Побеждаващ” и тъй като той е покровител на всички морски хора искам да пожелая на своите съграждани да побеждават във всяко едно начинание и с победа да постигнат всичко, към което се стремят в живота си.
Според народно-християнския мит за подялбата на света на Свети Николай се паднали моретата, реките и езерата. За това той е считан за покровител и на рибарите. На тях пожелавам Светеца да укротява бурите пред лодките им, да ги закриля и бди над тях, за да се завръщат винаги живи и здрави и с пълни мрежи.
Специално искам да поздравя и всички именници, бъдете живи и здрави.
Честит Никулден!


.
Публикувана на 04 Dec 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017