Архив новини Община Несебър

Общинско учение показва как се действа в случай на земетресение в НесебърСъс сигнал за възникнало земетресение стартира днес общинското учение за „Защита при бедствия Несебър 2009”. След оповестяване веднага започна оперативна работа Общинският щаб за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи съвместно със съставните части на Единната спасителна система (ЦСМП – Несебър, РУ на МВР – Несебър, „ Пожарна безопасност и спасяване” - Несебър, ТД „Гражданска защита”- Бургас) и Морска администрация-Бургас. В учението взе участие и спасителен катер „Спасител 2” на ИА „Морска администрация”- Бургас.
Учебният сценарий включваше елементи много близки до реалната ситуация при евентуално възникване на земетресение. Според идеята на учението засегнати са сгради на територията на Несебър. Основен момент в него бе обявяване на решението на кмета на община Несебър - Николай Димитров, за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, с което се разпределиха зоните на разрушения на участъци за работа на екипите от всички участващи структури.
Сред акцентите в демонстрацията бе гасене на пожар, възникнал в следствие на земетресението в котелното отделение на СОУ „Л. Каравелов”. В двора на училището мигновено пристигнаха сили и средства на пожарната служба, „Гражданска защита” и на „Бърза помощ”, които започнаха спасителна акция. Спасителите демонстрираха и евакуация на хора от високите етажи с автовишка и по алпийски способ. Да проследи как се развиват практическите действия на учението, в двора на училището бе и кметът на града Николай Димитров. Заедно с представители на Общинският щаб за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи и съставните части на Единната спасителна система градоначалникът наблюдаваше как протичат спасителните дейности.
Минути по-късно се проведе и учебно морско спасяване на обърнат плавателен съд с трима рибари в района на Несебърския залив. Мероприятието привлече вниманието на много граждани и деца на Несебър, които наблюдаваха с любопитство професионалистите, демонстриращи умения и бързина при изпълянване на тренировъчната спасителна акция.

Сред поставените учебните цели на общинското учение при защита при бедствия бяха: да се проиграе и провери целесъобразността на планираните аварийно-спасителни работи при възникване на земетресение в община Несебър, общинската администрация и териториалните структури на министерствата и ведомствата, да се тренира усвояването на задълженията, определени в общинския план за защита на населението при земетресения, да се повишат знанията, уменията и практическите навици на участниците в учението по оповестяване, събиране и анализиране на информация, подготовка на предложения за организация на защитата на населението и ръководство на защитни мероприятия.

Сред гостите на учението бяха директорът на ТД „Гражданска защита” – инж. Йордан Лозев и директорът на ИА „Морска администрация”- Бургас – к.д.п. Живко Петров.

Община Несебър поднася своите благодарности към всички спасителни екипи и доброволци, взели участие в общинското учение - Защита при бедствия Несебър 2009.Публикувана на 16 Nov 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017