Архив новини Община Несебър

Продължават безплатните гинекологични прегледи в Несебър


Д-р Матей Матеев : Жените от региона се грижат за своето здраве

В разгара на безплатните гинекологични прегледи в Несебър се срещнахме с д-р Матей Матеев, медицински управител на МЦ „Рола” – Поморие и изпълнител на кампанията на МЗ за Бургаския регион. Целта на разговора със специалиста е да се внесе повече яснота за кампанията, която започна на 6.11 и ще продължи до 15.11 в Несебър.
-Д-р Матеев, разкажете ни повече за кампанията, която в момента върви в Несебър.
- Тя представлява една програма на Европейската общност, която се контролира от Министерството на здравеопазването. В различни региони на България се движат различни мобилни структури. В Бургаска област са две – едната е подвижен гинекологичен кабинет, а другата е подвижен педиатричен кабинет. Това са модерни кабинети, закупени с пари от ЕС и подарени на България, а самата дейност се финансира от Министерството на здравеопазването в отдел „Профилактика на населението”.
Тази програма е насочена към всички жени. И на тази база всички, които имат желание могат да се обърнат към нас. Тук искам да подчертая, че при изпълнението на кампанията намираме подкрепа и съдействие от местната власт. Навсякъде, както и тук в Несебър, кметовете и зам. кметовете са тези, които организират кампанията и насочват хората към нас. Кампанията е безплатна, представлява одит на гинекологичното здраве - като това включва гинекологичен, мануален и ултразвуков преглед, както и взимане на цитонамазка. По този начин се работи по профилактика на рака на шийката на матката. Цитонамазката подсказва дали жената попада в рискова група. Има 4 нива на цитонамазка, когато жената попадне в 3-о или 4-о ниво, то тя трябва да се обърне към гинеколога си, който да проведе специално лечение. Т.е. целта е превеция на рака на шийката на матката. Знаете, той е лечим, сега има и ваксина за тази болест.
- Какви са резултати от прегледите до момента?
-До този момент не сме забелязали да има повишена заболеваемост на жените. Може да кажем, че жените са здрави в Бургаския регион. Наблюдаваме, че тук, в този регион, нежният пол се грижи за своето здраве и имат нужната хигиена и профилактика.
-Как хората приемат кампанията, как са настроени към нея?
-Кампанията е насочена към жените, а женското общество е много специфично, то изисква определено доверие. От опита ни до момента сме установили, че в първите дни в повечето случаи ни оглеждат, наблюдават ни, а след това вече започват да идват. На база спокойстие и доверие дори оставаме и няколко дни в повече от предвидените, както например тук - в Несебър.
-От колко време е кампанията?
- Тази година за първи път се организира такава кампания от Министреството на здравеопазването. Надявам се да може да вземем квота за Бургаския регион за подобна на тази мобилна структура, но по отношение превенцията на рака на гърдата.

Безплатните гинекологични прегледи в Несебър ще продължат до 15 ноември, като до момента в предварително изготвен списък на желаещите, съставен в отдел „Здравеопазване и социални дейности” (стая N 1 до фронтофис N 2 в сградата на община Несебър), фигурират имената на 300 жени. В момента единствените останали свободни часове са за последния ден на кампанията, чието място на провеждане е пл. „Месамбрия” (до пощата) в стария Несебър в мобилен кабинет. В него акушер-гинеколожката д-р Зеленкова работи от 10 ч. до 18 ч.


.
Публикувана на 12 Nov 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017