Архив новини Община Несебър

ОЩЕ ЦЕННИ НАХОДКИ ОТКРИТИ В НЕСЕБЪР


Дни след пресконференцията по повод на отиващия си богат археологически сезон, още ценни археологически предмети бяха намерени в три нови гроба в Некропола.

Рано сутринта днес археолозите, работещи на разкопките на терена предвиден за сграда на общината, отвориха последните три гроба и с вълнение установиха, че в тях има ценни находки. Какви точно са тези находки, каква е тяхната стойност, от коя епоха са и прочие, ще бъде установено след самото им изваждане от гробовете и щателно направена оценка. На пръв поглед в трите гроба, разположени един до друг, се различават битови предмети, огледала и златни частици.

Проучванията на гробовете и изваждането и обработката на предметите ще продължат до края на деня, след което ще стане ясно с какви скъпоценности се е сдобил отново градът с над 3000 история и единственият град включен в списъците на световното културно наследство на ЮНЕСКО – Несебър. Тези предмети ще станат част от 650-те безценни и уникални находки открити в Некропола през последното археологическо лято.

По време на пресконференцията по повод на археологически сезон 2009, специалният гост проф. Маргарита Ваклинова покани несебърската експозиция до гостува със специална изложба в залите на Националния археологически музей при БАН. Предвижда се още тази изложба да бъде в началото на новия туристически сезон – 2010, като повод да се покаже на всички посещаващи Несебър, че градът не е място само за летен туризъм, но и притегателен културен център за целогодишни посещения.

Археолозите продължават усилената си работа върху находките до изваждането и откриването на стойността на предметите намерени в последните три гроба открити през този археологически сезон. Очаквайте повече информация за най-новите открития в Несебър до края на деня.

обеци накити закопчалка

Публикувана на 09 Nov 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017