Архив новини Община Несебър

Денят на будителите премина под знака на театралното изкуство


Кметът на Несебър Николай Димитров посрещна лично всеки деец на образованието, културата и обществениците, които уважиха поканата му за среща по повод Деня на народните будители – 1 ноември. Мястото на събитието бе в хотел „Биляна бийч”, където градоначалникът поздрави всички присъстващи с празника и им благодари за приноса, който дават към културния живот в общината: „Първи ноември е и празник на всички съвременни будители, които дори в нашето глобално, комерсиализирано и компютъризирано общество, общество на все повече лъжливи идеали и поизгубени ценности, продължават да се работят в сферата на духовността и културата...”
„Съвременното звучене на будител може би се съдържа във възможността човек само за миг да задгърби личните си, частни интереси, и изведе на преден план общите, човешки интереси.”, сподели от своя страна Ели Кирилова, зам.-кмет по „Култура, образование и международно сътрудничество”. Приветствия към събралите се културни и просветни дейци произнесоха още Златко Димитров, зам.-областен управител на Бургас, и доц. Таня Борисова – началник на Инспектората на образованието в Бургас.
След официалните обръщения, празничната вечер продължи с постановка по Антон-Страшимировата „Снаха”, чието съвременно звучене бе поднесено с голяма доза комичен привкус от актьорите на Държавния драматичен театър „Стоян Бъчваров” - Варна. Актуални фрази от реклами и популярни песни духовито се преплитаха с останалите реплики в сюжетната линия и водеха зрителите през цялата гама от емоции, които преживяваха героите. Поставени едно до друго комичното с абсурдното така въздействаха на публиката, че тя, разсмята до сълзи, аплодираше възторжено актьорската игра.По-рано през деня представители на община Несебър и на СОУ „Любен Каравелов” поднесоха цветя и венци по повод празника на народните будители пред паметника на Васил Левски в Южния парк.
Публикувана на 02 Nov 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017