Архив новини Община Несебър

Храмов празник в Кошарица


В църквата в Кошарица днес бе отслужена тържествена света литургия и се раздадоха празнични курбани по случай храмовия празник Св. Йоан Рилски Чудотворец. Много вярващи дойдоха в храма, носещ името на светеца, за да запалят свещи за здраве. Сред присъстващите от името на община Несебър бяха Ели Кирилова, зам. кмет по „Култура, образование и международно сътрудничество”, и представители на отдел „Култура”. Съпричастен към празника бе и кметът на Кошарица Павел Павлов, който се включи в раздаването на празничния курбан.

Преподобният Йоан Рилски е най-великият български светец, покровител и застъпник на българския народ пред Бога, патрон и основател на най-големия манастир в България. Духовникът е роден през 70-те години на IXв. в село Скрино (край град Дупница). Съвременник е на княз Борис I, на цар Симеон Велики, на цар Петър I.

До 25-годишната си възраст преподобният Йоан Рилски е пастир, а по-късно приема монашеството и се отдава на пост и молитва. В началото се установява във Витоша, а по-късно в Рила, където в последствие основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Св. Йоан Рилски Чудотворец умира на около 70-годишна възраст. След смъртта си е погребан в основаната от него Рилска обител.
.
Публикувана на 19 Oct 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017