Архив новини Община Несебър

ПРАЗНИК НА ОРИЗАРЕ
С Тържествена Света Литургия, празничен концерт и голям панаир, с. Оризаре отбеляза своя ден.В ранните часове на деня в храм „Св. Петка” започна Тържествено Света Литургия по случай 140 години от откриването на църквата в селото. Да запали свещ за здраве, на литургията дойде и кметът на община Несебър Николай Димитров. От името на цялата общинска администрация градоначалникът подари на църквата ръчно изработена икона на Св. Петка, чието име носи и храмът. Той поднесе иконата на отец Евгени с пожелания тя да закриля всички жители на селото, да им дава много здраве и да ги съпътства във всяко едно начинание.

На площада пред кметството беше разположен голям панаир с най различни забавления за малки и големи. В следобедните часове празничен концерт изнесоха самодейни състави от селото, а специални гости по случая бяха бургаски музиканти.

Света Петка е живяла през втората половина на Х в. във византийска Тракия. Според житията ѝ още като десетгодишна св. Петка чува в храма гласа на Исус Христос и решава да се посвети на вярата. Тя сменя дрехите си с просешки и раздава своето имущество на бедните. След като се отдава на вярата, Св. Петка се мести в няколко манастира и намира кончината си в храма “Свети Апостоли” в Епиват. Според преданието дълги години гробът на светицата е забравен, но група моряци го откриват и изваждат мощите й, които по-късно са отнесени в църквата “Свети Апостоли” в Каликратия. Преданията за отшелническите подвизи на св. Петка довели до появата на култ към нея. Света Петка се счита за една от закрилниците на българския народ.
.
Публикувана на 14 Oct 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017