Архив новини Община Несебър

Почитаме паметта на Вяра, Надежда, Любов и София на 17 септември


На 17 септември, почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и на майка им София, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 г. по време на римския император Адриан /117-138/. На тях са наречени основните религиозни добродетели: вяра, надежда, любов и мъдрост.

Преданието разказва, че през втората половина на I в. и първите десетилетия на II в. в Рим живяла благочестива християнка на име София. Тя водела благоразумен християнски живот, изпълнен с мир, чистота, покорност на Божията воля и, според възможностите си, вършела милосърдни дела. София имала три дъщери, наречени с имената на трите християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Света София и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито.

Щом разбрал за това, император Адриан заповядал да ги доведат веднага при него. Разбирайки защо ги водят в двореца, София и дъщерите й се молили горещо на Христос да им даде сили да не се страхуват от предстоящите мъки и смърт. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им - сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Привиквайки сестрите една след друга, Адриан ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичета (Вяра на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 г.) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Въпреки мъченията сестрите останали непреклонни във вярата си. Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновено мъжество и през цялото време убеждавала момичетата да понесат мъченията в името на вярата. И трите й дъщери с радост посрещнали своя мъченически край.

За да продължи страданията й, императорът разрешил на София да вземе телата на дъщерите си. Тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба им и след три дни молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си.     

Христовата църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. А Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Община Несебър ще отбележи празника с концерт на Севдалина и Валентин Спасови и танцова формация „Чинари” на 17 септември от 20.00 ч. в амфитеатъра на стария град. В същия ден малко по-рано от 18.30 ч. пред кметството на Свети Влас жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на празничната програма на ансамбъл „Сл. бряг”, изпълненията на певците Данислав Кехайов, Ангел Митров, Теодора Стамболиева и оркестър„Сакар”.

Севдалина и Валентин Спасови и танцова формация „Чинари” ще изнесат
концерт и пред кметствата в Свети Влас и Равда, съответно на 18 и 19
сетпември от 20 часа.
Публикувана на 16 Sep 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017