Архив новини Община Несебър

Двама посланици идват в Несебър


Само два дни след празника на града, в Несебър утре идват на посещение Ирина Бокова - посланик на Република България във Франция и кандидат за поста генерален директор на ЮНЕСКО и японският посланик в ЮНЕСКО - Тадамици Ямамото. Визитата на посланик Бокова е във връзка с кампанията за избор на генерален директор на ЮНЕСКО.

Високопоставените гости ще посетят два музейни обекта - Археологическия музей и църквата „Св. Стефан”, и ще направят една панорамна обиколка из стария Несебър. Сред забележителностите, на които ще имат възможност да се полюбуват посланиците са: църквата „Св. Йоан Алитургетос” (Св. Иван Неосветени) от XIV в., калдъръмената уличка с ансамбъл от несебърски възрожденски къщи, църквата „Св. Йаон Кръстител” от X в., църквата „Христос Пантократор” от XIII-XIV в. и църквата „Св.София”- т.нар. Стара митрополия от V-VI в., разположена на предполагаемия стар център на града.

Несебър е един от най-старите градове в Европа. Последните археологически данни сочат, че той е на повече от 3200 г. Заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи, Несебър е единствения град в България, включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Богата културна-историческа съкровищница на града е предпоставка за развитието на Несебър като една от най-привлекателните туристически дестинации.

Неоценимите богатства на древния град в културно, историческо и архитектурно естество е необходимо да бъдат запазени и съхранени за следващите поколения.

.
Публикувана на 17 Aug 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017