Архив новини Община Несебър

Посланик оцени положителните промени в Несебър


Кметът на Несебър Николай Димитров се срещна преди ден с посланичката на кралство Норвегия в България – Нейно превъзходителство Тове Скарстейн. Първите думи на дамата с висок пост у нас бяха, че вижда положителна промяна в облика на града от последното й идване преди две години.
Акцент в разговора бяха теми, свързани със сигурността на норвежките граждани, условията за почивка и предлаганите услуги у нас. Г-жа Скарстейн се интересуваше как стои въпросът с контрола на такситата и въможно ли е да бъде затегнат той. В отговор кметът обясни, че от миналата година до сега са иззети разрешителните на некоректните превозвачи и увери посланичката, че той и екипът му ще работят усилено за още по-голям контролът върху тази дейност.

По отношение на не доброто състояние на пътищата и алеите в Слънчев бряг - Изток, за които се поинтересува Нейно превъзходителство, кметът Николай Димитров сподели, че общината не притежава инфраструкурата, за да я стопанисва, контролира и поддържа. Въпреки това - за да спаси сезон 2009, общината е поела ангажимент да плаща разходите за осветление в комплекса, за да се чувстват туристите сигурни и да се разхождат спокойно из Слънчев бряг. Кметът запозна посланичката и с работата на общината по редица инфраструктурни проекти, сред които две нови пречиствателни станции, като добави, че концепцията за развитие на Несебър включва не само сезонен туризъм, но също така културен, религиозен, конгресен. Градоначалникът сподели, че през последните години строителството по темпове на растеж е изпреварило инфраструктурата, затова и развитието на инфраструктурата е сред приоритети в работата на общината.

Посланичката изслуша внимателно кмета и се съгласи с него. Тя попита още как се контролира продажбата на алкохол на непълнолетни и малолетни и възможнноста за затваряне на заведения, които нарушават държавните разпореждания. Кметът отговори, че може само да се глобят некорекните търговци, както и че от тази година издаването и отнемането на лицензи е в приоритетите на държавата, не на общината. Той изрази надежда, че новото правителство ще осъществи процеса на децентрализация на общините, като това в часност за Несебър би спомогнало за упражняване на по-голям контрол над дейности, които пряко засягат интересите на жителите и гостите на града.

„Искрено се надявам да успеете, защото общината познава най-добре проблемите на Несебър”, каза Тове Скарстейн. Тя увери кмета, че ще направи всичко по силите си, за да разговаря и да съдейства за разрешаване на тези въпроси на среща с новото правителство. Николай Димитров и Нейно превъзходителство Тове Скарстейн бяха на едно мнение, че целта е една: да има повече туристи в Несебър, които не само да посетят един път България и в частност старинния град, а да се върнат пак тук, пленени от цялостната визия, условията и сигурността на почивката си у нас.
В края на срещата кметът поднесе на посланичката картина, запечатала красотата на Несебър, заедно с книга за града, написана от проф. Божидар Димитров, както и други рекламни материали. Акцент в подаръците на Тове Скарстейн бе кристална бяла мечка - символ на борбата с глобалното затопляне. Кметът заяви, че ще направи всичко възможно да бъде съпричастен заедно с целия си екип към световната идея.
Публикувана на 12 Aug 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017