Архив новини Община Несебър

ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОКАЗА СЪДЕЙСТВИЕ ПРИ ИЗВАЖДАНЕТО НА АВАРИРАЛ ПЛАВАТЕЛЕН СЪД


Преди два дена около 12:00 часа на обяд е подаден сигнал от „Районен център 112” - Бургас за бедстващи чужденци на крайбрежната ивица в гр. Несебър местност „Акротирия”. Веднага е осъществена координация с Оперативния комуникационно-информационен център /ОКИЦ/ на ТД "Гражданска защита" - Бургас. На място се установява, че вследствие на високото вълнение, придружено със силен вятър, двигателят на плавателен съд тип "Хоувъркрафт" е отказал. Като резултат от силното течение съдът с двама души на борда - Никол Кремон на 67 г. и Ян Дръмонд 67 г. от Шотландия, е аварирал на скалистия и стръмен бряг.

Незабавно на място се отзовават Димитър Пурнарев - ст. специалист "Гражданска Защита” при Община Несебър, и Емил Петров - капитан на спасителен катер "СПАСИТЕЛ-2" към ИА "Морска администрация" - Бургас.
На мястото е пристигнал и автокран, с помощта на който авариралият съд е изтеглен на сушата. За незабавната намеса и показания опит шотландците са поднесли своите искрени благодарности на спасителите.

Община Несебър от своя страна изказва бладарност на всички, включили се в спасителната операция и помогнали на бедстващите чужденци.

В началото на годината, по предложение на кмета на община Несебър Николай Димитров, Общински съвет - Несебър взе решение да бъде създадено "Доброволно формирование за защита при бедствия", ръководено от градоначалника. То ще има за цел да оказва помощ на съставните части на Единната спасителна система при различните видове акции, свързани с търсене и спасяване по море и суша. До този момент текат финални процедури по изграждането на формированието, което ще се състои от около 40 души.


Публикувана на 07 Aug 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017