Архив новини Община Несебър

Виртуозно джаз трио събра ценители в амфитеатъра в Несебър


„Тази вечер гостува „ОТО ХЕЙНИЦ ТРИО”- изключително виртуозни, качествени музиканти, прочути в Европа и по света. Аз ви пожелавам приятни моменти с техния джаз и, понеже джазът е нещо като полет, както казва Чарли Паркър-джазов музикант-саксофонист и композитор-, приятно летене и без турболенции”. С тези думи Златин Чаушев от отдел „Култура” към община Несебър представи изпълнителите и даде начало на една изпълнена с много настроение вечер в амфитеатъра на Несебър вчера. Любителите на този музикален жанр оцениха качествените изпълнители и аплодираха ентусиазирано ОТО ХЕЙНИЦ ТРИО.

Групата е съставена от добри инструменталисти и композитори с оригинален, съвременен почерк, които изпъляват своеобразен, специфичен авторски джаз. Водеща фигура е Ото Хейниц от Чехия, изключителен барабанист, завършил Berklee School of Music. Музикантът редовно изнася концерти в Чехия и в Европа. Издал е редица дискове. Последният албум на Ото Хейниц представя записи на живо, направени през 2007-2008 г., заедно с популярния американски пианист от Ню Йорк Уолтър Фишбахър. Заглавието на проекта е „Phishbacher Unplugged“. В момента Ото активно концертира из цяла Европа. Паралелно с това преподава в „International School of Music and Fine Arts“ – Прага.
Ондржей Крайняк е смятан за един от най-добрите пианисти в Словакия. След дипломирането си получава предложение за стипендия в Berklee College of Music в Бостън, която обаче той не приема. Творбите му са повлияни както от музиката на Й.С. Бах, Бела Барток, Фредерик Шопен и Сергей Прокофиев, така и от джаза на Оскар Петерсън, Гонзало Рубълкаба, Чик Кореа и Адам Макович.

Словакът Щефан Бартуш е един от малкото европейски джаз контрабасисти, изпълняващи т.нар.“черен“ стил музика (with „black feeling“). Именно заради спецификата на своя стил, той има възможност да свири с редица известни музиканти не само на сцените в Словакия, но и в Европа..
Публикувана на 04 Aug 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017