Архив новини Община Несебър

Във връзка с отправената покана от г-н Атанас Терзиев към кмета на община Несебър г-н Николай Димитров за „публичен дебат” в телевизия СКАТ и отправената покана от водещия на предаването „Да, Антимафия” по телевизия СКАТ г-н Георги Дражев, за участие на г-н Димитров в предаването, кметът отговори със следните писма:
Във връзка с отправената покана от г-н Атанас Терзиев към кмета на община Несебър г-н Николай Димитров за „публичен дебат” в телевизия СКАТ и отправената покана от водещия на предаването „Да, Антимафия” по телевизия СКАТ г-н Георги Дражев, за участие на г-н Димитров в предаването, кметът отговори със следните писма:
До
г-н Атанас Терзиев
Председател на ПП „ДЕЛА”

Уважаеми г-н Терзиев,
По повод на отправената ми от Вас любезна покана за публичен диспут в студиото на телевизия СКАТ по проблема „с делфинариума”, искам да Ви заявя следното:

1. Приемам покана за „публичен дебат”, но единствено ако той е наистина „публичен”, а не изолиран в студио. В подобен дебат не е редно да участват само 2-ма души /в случая Вие и аз/, тъй като се касае не за личностен проблем между нас, а за един въпрос, който засяга бъдещето на гр. Несебър, живота на неговите граждани, както и цялото българско общество. В тази връзка съм убеден, че ще споделите мнението ми, публичен диспут да се организира в самия град Несебър, на живо, пред жителите на общината, чиито избрани представители в местната власт сме и Вие, и аз. В подобен форум заслужават да участват широк кръг от гражданите, общинските съветници, юристи, специалисти и журналисти, имащи отношение по проблема, както и комисията определена с решение на Общински съвет, която да разреши казуса с делфинариума.

Този диспут ще бъде широко обявен и ще има възможност да бъде отразен по всички национални и местни медии, които проявят интерес към него. Така ще има възможност мненията на участниците да станат достояние до най-голям брой граждани. Разбира се, предложената от Вас медия ще бъде също специално поканена, заедно с всички останали, да отрази подробно дебатите. Считам, че това е най-справедливата форма, която ще задоволи големия обществен интерес, както и ще даде възможност за най-пълното излагане на позициите и най-голяма прозрачност.

2. Категорично съм несъгласен с твърдението Ви, че жителите на Несебър ще имат „най-после възможност обективно да преценят позициите”. Въпросът с делфинариума и терена на „Феста Холдинг” е бил на дневен ред още преди нашия мандат. Може би първият ангажимент, който поех като кмет на Несебър и го обявих публично, бе търсене на вариант за недопускане на строителство в Стария град и в случая не само на „делфинариум”, но и на каквито и да било обекти. Това се отстоява до момента не само от мен, но и от голямото болшинство общински съветници.

Жителите на Несебър са непрекъснати свидетели на нашите действия. Искам да Ви припомня, че обществено обсъждане на темата имаше няколкократно с жителите на Стария град, които са най-потърпевши, както и публично обсъждане с Обществения съвет на Несебър.

Може би сте забравил, г-н Терзиев, но и Вие лично участвахте в това обсъждане в средата на месец юни т.г. Припомням Ви също, че на сесия на Общински съвет, когато се разглеждаше точката за делфинариума, много от жителите на Несебър дойдоха, за да изкажат мнението си, но нито едно от техните мненията не беше отразено от телевизия СКАТ. Това в никакъв случай не говори за обективност.

3. Поради факта, че за съжаление, проблемът с „делфинариума” не касае само волята и желанието на Община Несебър, а и волята и намеренията на другата страна, която по силата на обстоятелствата е собственик на терена от около 23 дка на полуострова – „Феста Холдинг” АД, едва ли може да се направи ефективен диспут без тяхно участие. Обективно е, техни представители също да бъдат поканени, да дискутират по въпроса, тъй както и гражданството.

Надявам се да възприемете моето предложение, в интерес на всички граждани на Община Несебър, действително да дебатираме публично позициите си, за да стане веднъж завинаги ясно кой работи действително за интересите на града и кой се крие зад високопарни фрази, за да задоволява лични и партийни амбиции. Разчитам на Вашето активно съдействие за провеждане на дебата и информиране на българското общество по този така наболял и предизвикал публичното внимание проблем.
1.08.2009 г. гр.Несебър
С Уважение:Николай Димитров
Кмет на община НесебърДО
Г-Н ГЕОРГИ ДРАЖЕВ
ВОДЕЩ НА ПРЕДАВАНЕТО "ДА, АНТИМАФИЯ"
ТВ СКАТ-БУРГАС


Уважаеми г-н Дражев,

Поласкан съм от поканата Ви да участвам във Вашето предаване "Да, Антимафия" по ТВ СКАТ на тема: "Има ли корупция в Община Несебър" със събеседник г-н Атанас Терзиев - председател на ПП ДЕЛА. За съжаление ще Ви откажа, не поради неуважение към Вашето предаване, или към Вашата личност, която е доказала своята обективност и професионализъм на експерт по обществените и икономически процеси, а защото само преди няколко дни получих подобна покана и лично от г-н Терзиев, да се явя в предаване на ТВ СКАТ заедно с него. Допускам, че двете покани са сходни и касаят едно и също предаване, тъй като не мисля, че г-н Атанас Терзиев ще участва в няколко поредни предавания на ТВ СКАТ, касаещи процесите в Община Несебър. Едва ли единствено представителят на една политическа сила, и то не най-популярната в Общината, може да бъде обективен коректив за това. Ако ли пък става въпрос за две различни покани за участие в предавания по ТВ СКАТ с участие на г-н Терзиев и мое участие, то повече от ясно е, че подобна натрапчива последователност говори за всичко друго, но не и за обективност и плурализъм на мненията, а за тенденциозна медийна кампания, в която аз лично да бъда въвлечен. Не сме все пак единствено ние /г-н Терзиев и аз/ хората, които да коментираме проблемите на Община Несебър. Има други
политически сили, Общински съвет, граждански структури.., които е редно да бъдат потърсени.
Изпращам Ви приложен открития отговор, който пратих до г-н Атанас Терзиев за дебат между нас в студио на ТВ СКАТ. В него съм изложил основните си мотиви да участвам като кмет на всички граждани на Община Несебър, не приоритетно с представителите на една, или друга политическа партия, а в един наистина широк обществен формат, където никой от представителите на обществеността в Несебър няма да бъде пренебрегнат и ще има трибуна да изрази мнението си.
Смятам, ще се съгласите с мен, г-н Дражев, че истински демократичното общество е длъжно да се придържа към две основни неща - едното е свободното изразяване на мнение, а другото е върховенството на законите. Именно тогава ще се пресече възможността от пораждане на корупционни практики, срещу което, надявам се и Вие се борите. Всичко останало, което обслужва определени партийни, групови, или лични интереси и е свързано с целенасочена манипулация на общественото мнение, единствено генерира диктатура, олигархичност на обществото и разбира се - корупция, независимо как се нарича тя.

Вярвам, че ако все пак посветите предаване на Община Несебър ще вникнете в
думите ми и ще дадете трибуна на моите писма и призиви!


02.08.2009 г. гр. Несебър
С уважение: Николай Димитров
Кмет на община НесебърПресцентър Община Несебър 0897000553 // 0893505216
Публикувана на 03 Aug 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017