Архив новини Община Несебър

Български народни танци превзеха амфитеатъра в Несебър


Любителите на красивите български народни песни и танци имаха възможността да се насладят на майсторските изпълнения на професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” вчера. Събитието, което се състоя в амфитеатъра в Несебър, е част от богатата културна августовска програма на общината. От първото до последното изпълнение публиката аплодираше ентусиазирано артистите, които за около час пренесоха присъстващите в атмосферата на българския песенен, танцов и словен фолклор.

Ансамбъл „Странджа”-Бургас, чийто главен художествен ръководител е Марио Егов, има хиляди участия у нас и в чужбина. Печелил е множество призове, сред които наградата „Нестинарка” през 2008 година на ХХХVI Международен фолклорен фестивал в гр. Бургас. Отличието е за цялостна дейност и принос в запазване на българските традиции. Ансамбълът е носител и на „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 2005 година.

Целта на професинален фолклорен ансамбъл „Странджа” е да издирва, съхранява, обработва и да популяризира фолклора от Югоизточна България. Съставен е от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав. В репертоара му са включени десетки танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения, като присъстват танци и песни от всички етнографски области, разкриващи огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край..
Публикувана на 03 Aug 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017