Архив новини Община Несебър

НА 26 ЮЛИ РАВДА ЩЕ ОТПРАЗНУВА СВОЯ ПРАЗНИК


Равда отбелязва своя празник в деня на Света Параскева – 26 юли по името на храма в селото. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, Св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата.

В тазгодишния празник на селото, предстоят да се случат много интересни събития. След цялостна реконструкция и пристройка, на 26 юли ще бъде открита целодневна детска градина „Мечо Пух”. Това е четвъртото напълно обновено детска заведение, което се открива в общината през последните няколко месеца. Другата придобивка за село Равда, ще бъде нова обществена тоалетна. Празникът и тази година няма да мине без отслужването на божествена литургия в храм „св. Параскева”. Жителите и гостите на селото ще могат да се насладят на голям празничен концерт с участието на Иван Дяков; Стефан Лалчев; Студио за модерен балет „Звезди”; Танцов състав от гр.Куфаля-Гърция. Събитието ще завърши с тържествена заря.

История на с. Равда
Първите писмени сведения за Равда, като датирана селищна единица, датират от началото на XVI в., но находките открити в околностите на Равда, говорят за развит поселищен живот още в древността. Освен стари погребения от V век пр. Хр., около Равда са намерени монети и битова керамика , а каменната котва открита пред равденския нос говори и за развитото корабоплаване.

От 1924г., селцето е обитавано от българи и гърци. След спогодбата Маллоф-Кафандарис, част от жителите на Равда се изселват в Гърция. На тяхно място тук са настанени българи от Солунската низина, които продължават да се занимават с традиционните си селскостопански дейности.

Съществуват няколко легенди за името на селото. Една от тях разказва, че някога на брега на морето имало малко селце, в което живеела бедна, но много красива девойка на име Равдалина. Бог Нептун се влюбил в нея и поискал да я отведе със себе си в дълбините на морето, но девойката отказала да го последва. Разгневеният Бог решил да я накаже, като разруши селцето й с огромни вълни и отведе девойката на сила. Веднага стихия се врязала в брега и образувала многобройни заливчета. Селцето, като по чудо оцеляло, а девойката останала невредима. Нарекли го Равда – на името на гордата красавица.

През 60- те години на миналия век, с построяването на детските почивни бази, Равда бележи нов етап в своето развитие. Притока на много деца и студенти от цялата страна и чужбина, както и близостта на селото до световно известните курорти – Слънчев бряг и Несебър – превърнаха Равда в известна и предпочитана туристическа дестинация за хиляди наши и чуждестранни туристи.

Пресцентър Община Несебър - 0897000553 // 0893505216
Публикувана на 23 Jul 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017