Архив новини Община Несебър

Обединена общинска школа по изкуствата учи чужденци на български танци


Близо 60 чужденци от различни градове на САЩ, Канада и Нова Зенландия, любители и ценители на фолклорното танцово изкуство на различни народи и най-вече на българския фолклор, гостуваха специално на Обединена общинска школа по изкуствата и фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” при община Несебър.

Една част от гостите са дилетанти в танцовото изкуство, а друга –професионални хореографи, педагози и учители по музика, занимаващи се с изследване и преподаване на танци на балканските народи и най-вече на български народни танци. Всички те участват в групи за български народни танци в различни градове на САЩ и Канада, защото нашият фолклор за тях е едно невероятно изживяване, изпълнено с много емоции и положителен заряд.

Гостите бяха посрещнати от децата на ООШИ с дълбок поклон, хляб и сол на пристанището в стария Несебър в събота. По-късно на площад „Месамбрия”, въпреки високите температури, с голямо възхищение и огромна радост, изгледаха концерта, подготвен специално от танцьорите и музикантите на ансамбъл „Слънчев бряг”.
След това гостите посетиха базата на ООШИ, където имаха среща с директора на школата и главен художествен ръководител на ансамбъл”Слънчев бряг”-Денислав Кехайов.
Увлекателна беше беседата на г-н Кехайов за българския бит и култура, за фолклора на различните области в България, и най-вече за ООШИ по изкуствата и община Несебър - най-голямата културна и туристическа дестинация у нас.

Чужденците се възхитиха и на ревюто на традиционни фолклорни костюми, поднесено от несебърските танцьори, след което в танцовата зала на ансамбъла се извиха кръшни хора и танци, в които се включиха всички - и домакини, и гостите отвъд океана. Румяна Иванова, Тони Йотов и Ирена Новакова към ООШИ бяха преподаватели по български танци.

Така ръководството и възпитаниците на ООШИ - Несебър спечелиха обичта и сърцата на още едни приятели далеч зад граница. Те са горди, че за пореден път чрез своето изкуство, са представили достойно България и в частност родния Несебър- кръстопът на култури и цивилизации.


.
Публикувана на 20 Jul 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017