Архив новини Община Несебър

20 юли – Илинден и празник на с. БаняНа 20 юли с. Баня отбелязва своя празник. Тази година на Илинден ще бъде и официалното представяне на изцяло обновеното кметството там. Празничната програма включва концерт на Обедидена школа по изкуствата към община Несебър и изпълнения на народния певец Денислав Кехайов.Жителите на с. Баня смятат св. Илия за свой закрилник и още през далечната 1887 г. издигат църква в негова чест. Днес, храм „Св. Пророк Илия” е най-старата сграда в селото и една от най-старите църкви в Сливенската епархия.

Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей е един от двамата най-велики старозаветни пророци. Името на светеца означава Сила Господна. В християнските митологични представи при подялбата на света на св. Илия се паднали "летни гръмотевици, летни трескавици"; св. Илия ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата; светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята, или огънят, който излиза от ноздрите и изпод копитата на конете му, той дава дъжда и росата.
Заради силата която притежава го наричали още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от народа летни празници. Тогава празнуват и кожухари, самарджии, фурнаджии, защото пророкът е техен покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд. Правят се курбани за здраве и големи общоселски събори.


.
Публикувана на 17 Jul 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017