Архив новини Община Несебър

Европейски шампионат по фолклор започна в Несебър


Европейски шампионат по фолклор „Euro folk” 2009 събра на сцената на Амфитеатъра в Несебър вчера състави от България, Русия и Словения. Събитието откри вицепрезидентът на Европейската Асоциация по Фолклорни фестивали Дилян Николов, който благодари на община Несебър, на кмета Николай Димитров, както и на всички участници във форума. Той изрази надежда, че в бъдеще фестивалът ще заеме своето важно място на стария континент и ще допринесе за културния облик на Европа.

„За мен е изключително приятна чест и радостна задължение от името на кмета на община Несебър и общинското ръководство да ви приветствам с добре дошли и да се надявам, че изворният фолклор – който е лицето, душата и сърцето на всяка страна, ще грее като слънце на радостта и културата в нашия старинен и красив град”, каза от името на община Несебър Златин Чаушев, отдел „Култура”.
На сцената на амфитеатъра гостите и жителите на града потропваха в крак с изпълнението на ДЮТС „Лютица” – Ивайловград, които изпълниха копаница, танц от тракийската равнина и северняшки танц. Ободрителни аплодисменти получиха и децата от фолклорен ансамбъл „Гуселки”, Русия, които безупречно изпяха характерни фолклорни песни. Сватбен танц представиха участниците от Словения, като тяхното изпълнение беше последно за първия ден от шампионата.Форумът в Несебър ще продължи до 20 юли и ще даде възможност за изява на народното творчество на трите страни. Фестивалната програма включва и конкурси в следните категории: фолклорни песни, фолклорни танци, фолклорни ансамбли, духови и фолклорни оркестри, стари градски и популярни песни, а по всички категории има и класиране на младежи до 19 години.
Европейският шампионат по фолклор "Euro Folk 2009" се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2009” – Светът е телевизия. Музикалните празници се организират в различни европейски градове и държави през цялата 2009 година. Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни телевизии в България, по сателитните и национални кабелни телевизии и по Световната интернет телевизия "Евро фолк".
Публикувана на 13 Jul 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017