Архив новини Община Несебър

МАЛЪК МОРСКИ ТЕАТЪР – ОТНОВО С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ


Постановката „Знаци" на режисьора Владо Кецман на Малък морски театър Несебър спечели първата награда за спектакъл на Втория национален фестивал на любителските камерни театри „Нова Загора 2009".
Събитието се проведе от 10 до 12 юни 2009 г. в Нова Загора. Фестивалът беше организиран от общината и Народно читалище “Диньо Петров Сивков“. В тазгодишното издание участваха общо 16 театрални формации от Стара Загора, Димитровград, Трявна, София, Костинброд, Свищов, Несебър, Пазарджик и Раданово. Председател на журито беше известният български актьор Никола Анастасов, а членове - драматургът в Театъра на армията Наташа Колевска и актьорът от Драматичен театър “Гео Милев“ в Стара Загора Стефан Делев. Те определиха носителите на трите награди за спектакъл и трите награди за мъжка и за женска роля.
В първия ден на фестивала любителите на театралното изкуство видяха постановките “Жената отсреща“, “Един случаен следобед“, “Хороскоп - 2“ и “Догодина по същото време“.
На 11 юни от 19.00 ч. зрителите имаха възможност да се насладят на новата постановка на миналогодишните победители от фестивала - “Малък морски театър“ - пиесата “Знаци“ по Иво Андрич, с режисьор Владо Кецман.
През миналата година в конкурсната програма несебърските театрали предложиха спектакъла “Мисли” от Калина Телянова и спечелиха възможно най-високото отличие. Година по-късно – отново пълен триумф на новозагорска сцена. Журито на фестивала единодушно присъди Първа награда за спектакъл на “Малък морски театър”, а актьорът Марин Господинов стана носител на специалната награда на кмета на града и общината.
Постановката “Знаци” е реализирана от екип в състав: Марин Господинов - актьор, Иван Ненков – акустична китара, автор на стиховете и изпълнител на песните, Владо Кецман – адаптация и режисура, зад кулисите - Таня Танева. Музиката е на Горан Брегович. Творбата, послужила за основа на сценария, е специално преведена от сръбски език за несебърския състав.
”Знаци” можем да характеризираме като едно по-различно и малко странно произведение на Иво Андрич – носител на Нобелова награда за литература ( 1961 г. ). Тази творба е красив опит да се проникне в дълбините на човешката душа на един толкова обикновен герой – клошар (бивш учител), живеещ под “прегърбения” мост, попаднал в необикновена ситуация по волята на съдбата, пошегувала се с неговите искрени чувства.
Зрителите имат възможност сами да се замислят и да раз-тълкуват за себе си “Знаци”-те на човешката душа, да се вслушат в думите на една непозната доскоро песен като послание... Сред купищата вехтории, в които се рови героят на Андрич, – като на филм – преминава животът на “малкия” човек, с неговите трепети, радости и болки. На пръв поглед това е една лична драма, но постепенно тя придобива много по-широки измерения и провокира към размисъл всеки, опазил през трудните черно-бели години своята цветна човешка чувствителност. Колкото и странно да се развива действието в разказа на главния герой, колкото и абсурден да е неговият финал, то на зрителя е дадена възможността да направи своя избор - да разбере и оправдае този миловиден добряк, или да се надсмее над него.
Тук е мястото да се подчертае както сърцатата игра на актьора Марин Господинов
( носител на Голямата награда за главна мъжка роля от третото издание на Националния фестивал на малките театрални форми – Свищов 2005 ), така и режисьорското виждане на Владо Кецман – босненец, сънародник на автора, живеещ от много време в България. Постановката “Знаци”, изградена под формата на моноспектакъл, но решена като диалог с въображаем събеседник, има редица художествени достойнства и не оставя равнодушен нито един зрител в залата.
Поредното национално отличие за екипа на “Малък морски театър” е доказателство
за смисъла на творческите усилия на несебърските театрали, които скоро ще отпразнуват пет години от създаването на формацията.
Публикувана на 24 Jun 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017