Архив новини Община Несебър

24 ЮНИ – ЕНЬОВДЕН И ПРАЗНИК НА ОБЗОР


Утре – на 24 юни, народът отбелязва Еньовден. В българската традиция този празник по значение стои редом с Коледа, Великден и Гергьовден. С Еньовден са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. В основата на празника стои култът към Слънцето, тъй като календарно той е свързан с лятното слънцестоене - един от най-важните астрономически промени в годината. Според народното поверие от този ден годината започва да клони към зима. 24 юни е считан за празник на билкарите, ето защо в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева я губят и не трябва да се берат. От събраните билки, сред които на първо място еньовче, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. После ги наричат за определен човек и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката се гадае за здравето на този, на който е наречена. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и се използват за лек. В народните представи 24 юни е лош ден и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

На 24 юни празнува и Обзор. И тази година градът ще спази добрата традиция по случай своя празник и ще открие нов обект. Тази година подобренията в града са свързани с детската градина. Утре ще бъде бъде открито ново крило на ОДЗ „Обзорче”. Това разширение е направено в рамките на половин година и благодарение на него в детското заведение ще се открие нова, подготвителна група. В нея ще възпитават и обучават 30 деца.

Новото крило на сградата е с два етажа, като първият се заема от голяма зала, предназначена за физкултурен салон.Спалня, занималня, помощни помещения и медицински кабинет има на втория етаж. В същата сграда е предвидено помещение и за детска кухня, каквато в Обзор още няма и която предстои да бъде открита.

Легендата в Обзор гласи, че преди да мине Еньовден, морето взима курбан и едва след празника къпането е безопасно. До преди няколко години, жителите на Обзор отбелязвали празника на града на 7 юли. Те запазили тази традицията и към днешна дата се празнува два пъти - на 24 юни и на 7 юли.
Историята на Обзор датира от преди повече от 3 хил. години, за което говорят останките от крепостните стени, многочислените керамични фрагменти, както и други археологически находки. Най-напред на мястото на днешен Обзор преселници от Месембрия /Несебър/ основали морската колония Навлох. В римските пътеводители крепостта вече се споменавала с поетичното име Хелиополис /град на слънцето/. В центъра на града, недалече от мястото, където сега се намира площада, през времето на римското господство бил построен красив храм на Юпитер, с който е свързано другото име на селището Темплум Йовис. След падането на България под турско робство селището се казвало Гьозлю /Красивото/, а през 16 в. е било преименувано на Гьозекен, което означава Обзор /Красив вид/. Носи сегашното си име от 1935 г. Обзор е обявен официално за град на 9 септември 1984. Градът се намира в Югоизточен регион на България, в област Бургас, и е част от община Несебър.


.
Публикувана на 23 Jun 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017