Архив новини Община Несебър

НЕСЕБЪР ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ПЪРВИЯ ДЕН ОТ ЮЛИ С ИЗГРЕВА НА СЛЪНЦЕТО


За първа година община Несебър организира празнично посрещане на изгрева на слънцето или познато още като „Джулай морнинг”. На новата сцена на крайбрежния булевард, точно в 5.30ч. на 1 юли, всички ще имат възможност да посрещнат слънцето под звуците на „Скорпионс” и песента им „Вятър на промяната”, а веднага след това специално за гостите ще свирят групата „The four”.

Посрещането на слънцето е обичай, който се организира по-трудно в градски условия. Именно за това общината е избрала събитието да се случи на сцената до морето, като по този начин музиката няма да попречи на никого в града и същевременно с това от там най-добре може да се наблюдава изгревът на слънцето.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали. „Джулаят” е уникален за България, поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. Формално изгрева може да бъде посрещнат на всяка апартаментска тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно за да се чувстват съпричастни.


.
Публикувана на 23 Jun 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017