Архив новини Община Несебър

Дни преди старта на десетото юбилейно издание на Международния фестивал “Слънце - Радост - Красота ” Несебър 2009 ви предлагаме интервю с директора на Общински детски комплекс –Несебър Мима Петрова, един от организаторите на общинската проява


-Г-жо Петрова, колко страни и колко деца ще вземат участие във фестивала?
- За участие в Х фестивал са заявили желание около 2000 деца от 11 страни - България, Беларус, Македония, Молдова, Русия, Румъния, Украйна, Словакия, Латвия, САЩ и Полша. Участниците са лауреати на местни, национални и международни конкурси и фестивали.

- Каква е възрастта на участниците ?
- Участват деца на възраст между 6 и 18. Те са разделени в 4 основни възрастови групи: ² възрастова група -до 10 години, ²² възрастова група - 11 до 14 , третата обхваща 15-18 годишните.

- Предвидили ли сте по случай юбилея ви новост във фестивалната програма?
- Да. За тази година сме предвидили подреждането и откриването на изложба под надслов „10 години фестивал “Слънце - Радост - Красота ” в зала 2 на Конферетния център в Стария град, която всеки може да посети и разгледа в рамките на фестивала. След откриването на изложбата, на 16 юни, ще има и среща на Кмета г-н Николай Димитров и ръководството на община Несебър с ръководителите на гостуващите групи.
Община Несебър -организатор на фестивала ще открие интернет клуб в конферентния център, за да могат участниците да имат още една възможност за връзка с родителите и близките си.
Друга новост в техническото обслужване на Х фестивал е видеостената до Амфитеатъра, която ще излъчва през цялото време на фестивала както конкурсна програма, така и реклами за Несебър. Така повече зрители ще могат да наблюдават сцената на Амфитеатъра.

- Посочете някои от акцентите във фестивала?
- Програмата на фестивала е много разнообразна .Тя е организирана в две направления – фестивална и конкурсна. Фестивалната част обхваща общите прояви на участниците – откриването с дефиле и вдигане на националните знамена, срещата с ръководството на Общината, морската разходка , дискотеките, концертите на участниците във фестивала в околните селища и други сцени в града. Другото направление е конкурсната програма. Тя се провежда в няколко номинации : Вокал, Хореография, Инструменталисти, Изобразително изкуство, Мис и Мистър Фестивал. Всички участници получават грамоти за участие , а класираните на ² , ²², ²²² място във всяка възрастова група и по номинации – дипломи , плакети и предметни награди. Във всяка номинация се излъчва Гранд При. Фестивалът „Слънце , радост, красота” – Несебър е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката , а от 3 години - в Програмата на Министерството на образованието и науката за деца с изявени дарби . През тази година по тази линия се отпускат общо 18 годишни стипендии – 6 в номинация „Вокал - забавна песен”, 6 в номинация „Вокал - фолклорна песен” и 6 в номинация „Пиано” От своя страна организаторите - община Несебър връчва 4 награди : „Вокален педагог”, „Хореограф”, „Музикален педагог” и „Художник-педагог”.
Друг интересен момент от фестивалната програма е второто издание на „Мис и Мистър Фестивал”, което ще се проведе на 18 юни на пл. „Месамбрия”. Участниците ще дефилират с тениски на конкурса, национални костюми, бални тоалети и авангардни облекла, собствено производство.

-Какво ще кажете в заключение?

- Да си пожелаем приятни изживявания в дните на фестивала. Нека всички ние - организатори, граждани и гости на Несебър – дарим няколко дни града Несебър на децата . За да може той да стане „приказна детска държава” – както се казва в химна на фестивала.
Фестивал, Фестивал,
Колко детски мечти си събрал!
Нека всеки от тук
днес усмивка да вземе –
да го стопля през другото време....
Нека винаги да има по света
„Слънце, радост, красота”
Публикувана на 11 Jun 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017