Архив новини Община Несебър

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА В НЕСЕБЪР


Представители от Регионален етнографски музей Пловдив и музей „Старинен Несебър” откриха вчера в Несебър изложба Модерни времена „Европейска мода под тепетата”. Домакин на събитието, започнало в следобедните часове, беше Етнографският музея в стария град, а момичета, облечени в красиви рокли, характерни за модата от края на XIX и началото на XX век, приканваха с усмивка и с подноси с локум минувачи да разгледат експозицията.

Изложбата откри директорката на музей „Старинен Несебър” Петя Кияшкина, която след кратко представяне на гостите, даде думата на ст. н. с. Ангел Янков - директор на Регионалния етнографски музей Пловдив, който запозна посетителите, препълнили музея, с основните моменти и детайли от „Европейска мода под тепетата”.

След това Ели Кирилова, секретар на община Несебър, приветва гостите от Пловдив с добре дошли и им благодари за прекрасната и колоритна експозиция. Тя сподели, че има идея да прикани местните жители да отворят раклите си и да съдействат за обогатяване на фонда на eтнографския музей в Несебър.”Няма бъдеще, ако не помним историята си. Нека последваме примера на пловдивчани”, каза в заключение Ели Кирилова.

Присъстващите разгледаха с интерес кътовете, представящи гостуванията от типа „европейско гости” с неотменното присъствие на грамофона, пловдивската градска баня с характерните й принадлежности, както и будоара на пловдивска кокона.
Шарманката, която е неизменен декор на пловдивските сокаци от края на XIX и до средата на XX столетие, и мелодиите й още отдалече са подсказвали къде могат да се купят късмети с гадания, се радваше на голям интерес вчера. Много от присъстващите на изложбата не устояха на чара й и си изтеглиха късметче.

Публикувана на 11 Jun 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017