Архив новини Община Несебър

В навечерието на 85 години от прогонването на българите от Егейска Македония, гражданите на община Несебър се събраха и почетоха празника с две събития


Повода за първото събитие беше честването на 135 години от раждането на Димитър Занешев. В негова чест, община Несебър изгради паметна плоча в градинката пред Библиотеката в Несебър, за да може всеки който мине от там, да си припомня за неговите героични подвизи. Официални гости на събитието бяха кметът на община Несебър Николай Димитров, председателят на общински съвет Благой Филипов, Николай Тошев – представител на съюза на македонците в България, доц. Лозан Митев – председател на обществено движение „Зелени покрайнини”. След прерязването на лентата и официалното откриване на паметната плоча, върху нея бяха положени цветя и венци.

Димитър Занешев е роден през 1874г. във видния Воденски възрожденски род Занешеви и е син на Иван Занешев. Заедно с братята си дава пари за построяването на българската църква в града.Той е ръководител на ВМОРО във Воденско и като такъв е делегат на Солунския конгрес от 1903 година. По време на Илинденско-Преображенското въстание Димитър Занешев, заедно с Аргир Манасиев и Петър Юруков, е в главния въстанически щаб на революционен окръг „Кожух“. Димитър Занешев се жени за Елисавета Котева, битолчанка, която е учителка по български език първо в Битоля, а след това и в Дупница. С нея имат три деца - Иван, Александър и Добра.През 1934 или 1936 година Занешев напуска окупираната от Гърция, Егейска Македония и първоначално се установява в София, след което живее в Несебър до смъртта си през 1962 година. В Несебър има улица на името на Димитър Занешев.
Второто събитие, което припомни на събралите се гости от къде произлиза техния род, както и за мъките които са преживели дедите им, беше премиерата на книгата на Иван Бабев – „Македонска голгота”. Официални гости на събитието отново бяха кметът на община Несебър Николай Димитров, председателя на общински съвет Благой Филипов, Николай Тошев – представител на съюза на македонците в България, доц. Лозан Митев – председател на обществено движение „Зелени покрайнини”, както и Екатерина Шклифова, научен сътрудник на института по езикознание и Димитър Димитров председател на издателство „Тангара” и издател на книгата „Македонска голгота”.
В началото на представянето, залата беше огласена от тъпани изпълняващи македонска музика, което още веднъж с мъка върна събралите се гости към тяхното минало. След това писателят Иван Бабев разказва дълго за идеята си да проследи и от историческа и от свиделска гледна точка, прогонването на българите от Егейска Македония и заселването им в Несебър и селата около него. Това е един 30 годишен труд, който успява да събере в себе си история, факти и лични доказателства за онези времена.Кмета г-н Димитров лично поздрави писателя за усилията и труда който е вложил в книгата си. Той каза, че това е един труд, който ще се чете от сегашните и бъдещите поколения на община Несебър и ще им помогне да познават и да не забравят историята си. Председателя на ОбС Несебър г-н Филипов, поздрави Иван Бабев за смелостта която е имал да напише тази книга и му пожела успех за издаване и на втори том. Николай Димитров и Благой Филипов подариха на писателя златна значка на община Несебър, както и картина с изображението на Стария град. Г-н Бабев пък от своя страна благодари на общината и на Общинския съвет, както и на многото приятели и съграждани за подкрепата и помощта при писането и издавеното на книгата.
С песните и танците на състав „Вардарка” от с. Равда и изпълнители от Обединена общинска школа по изкуствата гр. Несебър, присъстващите на събитието се потопиха в атмосферата на тежкото минало на дедите им. . Изпълнителите Иван и Георги Гоцеви пък, още веднъж показаха и пресъздадоха мъката на бежанците, като изпълниха пред всички присъстващи тежки македонски песни.
Книгата на Иван Бабев „Македонска голгота”, е плод на дългогодишните му изследвания и проучвания за живота и героичните борби на българите от Егейска Македония, подложени на едни от най-жестоките гонения, преследвания и непрестанен терор и издевателства в най-новата ни история. В книгата се дава публичност на спомените, разказите и изповедите на ениджевардарските бежанци от различни поколения, които са автентично и искрено свидетелство за борбите им за освобождение и национална идентичност. Книгата е белег на историята за дедите на несебърското население, на техните въжделения, страдания и неволи, за борбите да запазят свободата и идентичността си, за бурните времена и драматичните раздели. „Македонска голгота”, запълва една огромна празнина в историята ни, а в книгата за първи път се публикуват снимки, факсимилета на оригинални документи и печати. Към изданието е приложен и речник на по-характерните диалектни думи, както и песни на енидживардарци, исторически и икономически обзор.
Публикувана на 01 Jun 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017