Архив новини Община Несебър

РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ ОБЩИНА НЕСЕБЪР И ИРЛАНДСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ


Работна среща по въпроси, свързани с културата, инфраструктурата и възможностите за инвестиции в района се състоя в кабинета на кмета на община Несебър в събота. По темите близо два часа разговаряха градоначалникът Николай Димитров, зам.-кметът по „Култура, образование и международно сътрудничество” Ели Кирилова, делегация от Ирландското посолство и представители на Българо-ирландския клуб.
В началото на разговора кметът запозна гостите с някои от приоритети в своята работа, сред които освен традиционния летен туризъм, са развиването на културен, религиозен, конгресен и спортен туризъм в района на общината. Целта и концепцията за новата визия на общината е чрез тях да се увеличи туристическия сезон и Несебър да стане притегателен център за туристите през цялата година. Градоначалникът поясни, че с тази цел се инвестира в опазването историята на града, защото представянето на паметниците на културата в привлекателен вид би довело до по-големи дивиденти, отколкото развитието на уличната търговия например. Затова и общината работи по много инициативи и проекти в културно отношение.
След това кметът обясни, че климатът на Несебър е подходящ за развитието на спортен туризъм, затова общината се опитва да привлече инвестиции в тази посока. Една от идеите е изграждането на голям мултифункционален спортен комплекс, в който чрез организиране на панаири, семинари, изложби, да се развива и конгресния туризъм. Освен това общината има желание да създаде екопарк в близост до морето, в който жителите и гостите на града да релаксират, да си организират излети сред природата. Друг приоритет в работата си, кметът подчерта, че е развитието на инфраструктурата (създаване на паркинги, канализация за дъждовна вода, изграждане на пречиствателни станции и т.н.), като се работи усилено в тази насока.
На форума кметът запозна гостите с действията, които са предприети и по отношение на социалната политика в района, като например цялостно обновление и разширение на общо 4 детски градини в общината, отпускане на еднократна финансова помощ в размер на 2000 лв. за новородените в района. С това той и целия му екип се надяват да удовлетворят нуждите на местните граждани.
Ирландските представители от своя страна, базирайки се на статистиката, посочиха, че повече от 2 пъти са се увеличил посещенията
от Ирландия към България за последните 2 години. Затова и създаването на информационен център, който да бъде полезен както за туристите, така и за жителите на града, бе едно от предложенията на Българо-ирландския клуб. В отговор на това градоначалникът осведоми гостите, че такъв вече е създаден и функционира отскоро.
По въпросите за строителството и некоректните компании в тази област, кметът Николай Димитров подчерта, че е добре чуждите инвеститори първо да се консултират с общината, която да им даде насоки и в известна степен гаранция за лоялност на фирмата. Предимствата и достойнствата на голф туризма бяха разисквани и от българска, и от ирландска страна, като кметът поясни, че общината има интерес и в тази област.
В края на форума гостите изразиха мнение, че срещите и разговорите между страните ще продължат и за в бъдеще. В заключение Николай Димитров получи покана да посети Ирландия, за да се запознае лично с възможностите и развитието на туризма там.
Публикувана на 18 May 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017