Архив новини Община Несебър

ЛАЗАРКИ В НЕСЕБЪР
ЛАЗАРКИ В НЕСЕБЪР

Народни песни и танци, оживиха улиците на Несебър в празничните дни. На Лазаровден и Цветница, по стар български обичай, лазарки пременени в традиционни фолклорни носии, обикаляха къщите, пяха обредни лазарски песни с които благославяха за здраве, щастие и берекет, а стопанинът на дома ги даряваше с яйца, плодове и дребни подаръци.


На Лазаровден, деца от Oбединена общинска школа по изкуствата минаха по улиците и къщите на новата и старата част на Несебър, след което всички се събраха на площада да пощата в новата част на града. Там те представиха пред събралите се жители и гости на Несебър, лазарски песни, хора и танци.


Цветница, започна от площад „Месамбрия“ с песни и танци на децата от Oбединена общинска школа по изкуствата и Представителен фолклорен ансамбъл „Слънчев Бряг“ при община Несебър. В приповдигнато настроение, въпреки студения вятър, лазарките започнаха своето шествие по малките улички на стария град. За радост на минувачите в близост до читалището, пред Старата митрополия и до църквата „Успение Богородично“ децата ентусиазирано изпълниха празнични песни и танци.
Около час по-късно от моста на река „Хаджийска“ лазарките пресъздадоха ритуала „кумичене“ - хвърляне на върбови венчета в реката. Упоритият вятър не беше пречка венецът на момиче с име Мария да излезе най-напред. Така, според народните вярвания, тя се избира за „кумица“ и трябва да поведе хорото към дома си. В духа на традициите, нравите и обичаите, през цялото време на ритуала децата огласяха с песни и танци моста над реката.


Публикувана на 13 Apr 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017