Архив новини Община Несебър

ОРИСАХА БЕБЕТО НА 2009 ГОДИНА

Днес 25. 01. 2009 г. в хотел „България” – гр. София се състоя официалната церемония по орисване на първото бебе на 2009г. Тазгодишния призив спечели Веселина Георгиева, от Несебър. Веселина е родена в многопрофилна болница за активно лечение в град Бургас, в първата минута след настъпването на новата година.

Официални гости на церемонията бяха кметът на София - Бойко Борисов, олимпийската шампионка Румяня Нейкова и министърът на културата – Стефан Данаилов. Церемонията водеха Маги Желяскова и д-р Антония Григорова – главен редактор на списание „9 месеца” и инициатор на десетгодишната кампания „Бебе на годината”.

Орисник на Веселина стана единствената ни олимпийска шампионка от Пекин – Румяна Нейкова. Тя ориса Веселена, като й пожела на първо място много здраве, щастие и късмет. Пожела й да расте едно щастливо бебе, едно щастливо дете и едно щастливо момиче. „...и като порастнеш ти пожелавам да направиш така, че твоите родители да се гордеят с теб, така като може би моите родители се гордеят с мен” – допълни шампионката. Но най-вече й пожела да се гордеес това, че е българка.

Освен че е бебе на 2009г., Веселина се ползва с превилегията, че е бебе на Община Несебър, тъй като всяко новородено бебе в общината получава по 2000лв. прична премия. Освен паричната премия, Веселина получи и много подаръци от Община Несебър. Още подаръци й бяха поднесени и на изписването й от болницата, както разбира се и на церемонията по орисване. Веселина получи и символът на кампанията - медальон, който притежава всяко едно бебе на годината.

Стефан Данаилов става орисник на първото бебе на 2008г. и по регламента на кампанията, трябва да стане такъв и на последното бебе за същата година. Ето защо, на днешната церемония, той стана орисник на Самуила, последното бебе на 2008г.

По традиция последното бебе на 2008 и първото на 2009г., както и техните орисници, оставиха отпечатъци от ръцете си в специално подготвен гипс. Такива отливки имат вече бебе и ористник на 2006, 2007 и на 2008г.

Кампанията „Бебе на годината”, започва през април 1999г. В началото тя стартира, за да обслужва ПР интересите на списанието, но постепенно се превръща в медийна кампания. Така се налага и ролята на орисника. Това е човекът, който трябва да предаде качества и характерестики от себе си на детето. Ористникът е човек, който бележи с положителен знак съдбата на новороденото. Димитър Бербатов е орисник на бебе 2003, Бойко Борисов пък орисва бебе 2004, телевизионният водещ Ники Кънмев става ористник на бебе 2005, а министър Масларова, на бебе 2006. Това са някои от орисниците на „Бебе на годината”, през изминалите години.


Десетата национална кампания „Бебе 2009”, организирана от списание „9 месеца”, се проведе с медийното партньорство на: БНР, БГ радио, Радио 1, Радио НОВА, Радио Енерджи, предаването на БТВ – „Часът на мама”, сайтовете „Аз жената” и „Аз детето”, Българска телеграфна агенция, интернет портал „БГ мама” и „Зов здраве”.
Публикувана на 26 Feb 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017