Архив новини Община Несебър

ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТПРАЗНУВА БАБИН ДЕН Дата: 22.01.2009

На Бабин ден, хор „Българка” – гр. Несебър, изненадаха служителите на община Несебър. Те пяха и танцуваха български песни и хора пред входа на сградата на общината.Кметът г-н Николай Димитров лично приветства жените. Те му поднесоха току що омесена пита и му дадоха да държи в ръце бебе /кукла/, като обясниха, че този ритуал ще донесе бебе в къщата. От своя страна г-н Димитров поздрави жените по случай празника Бабин ден.В с. Паницово – община Несебър, също отпразнуваха празника. Те изпълниха стария български обичай, в който млада невеста полива с вода възрастна жена. Кметският наместник на селото – Петранка Кръстева, благодари на всички че са дошли и уважили празника, пожела им здраве и късмет и ги призова да се забавляват. След като засвири народният оркестър, дошъл специално за случая, всички присъстващи се хванаха на хоро и забавата започна.Бабин ден се празнува от векове насам. Преди се е оказвало внимание на селската баба, която е помагала при раждането на жените, и от тук идва името на празника Бабин ден. Сега вече има здравни заведения и тази роля на бабата, да помага при раждането на жените, е почти отпаднала.

По традиция, за до почетат празника, булките и невестите се събират на обед на празнично угощение в дома на бабата акушерка. След това следва обредното изкъпване на бабата акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош.

Този ден се нарича още Ден на родилната помощ и е повод за благодарност и към лекарите и акушерите, които помагат за идването на бял свят на децата.Отбелязва се официално от 1951 г.
Публикувана на 26 Feb 2009 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017