Архив

В ОБЗОР СЕ СЪСТОЯ ОТКРИТ УРОК ЗА ИНТЕГРИРАНО ОБУЧЕНИЕ В МЕСТНОТО УЧИЛИЩЕ


Открит урок по математика във втори клас се проведе в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Обзор. В класа, с преподавател Розалия Димитрова и ресурсен учител Снежана Борисова, се обучават 24 ученици, един от които е със специални образователни потребности. Урокът бе на тема „Събиране и изваждане на двуцифрени числа с едноцифрени“, а интересен момент при провеждането му бе употребата на електронен учебник – интерактивен, занимателен, лесен и удобен за работа. Проявата, състояла се в обзорското училище, е от инициираната поредица открити уроци за представяне на добри практики в интегрираното обучение на деца и ученици със специални образователни потребности в детските градини и училищата на област Бургас. Урокът бе реализиран с участието на експерти от РИО – Бургас, специалисти от Ресурсен център – Бургас и съвместно с учители в детските градини и училищата.

Ученикът със специални образователни потребности показа завидни умения в решаването на задачите. Неговите успехи са резултат от съвместната работа на екипа за подпомагане на обучението и възпитанието му и на неговите родители. С помощта на интегрираното обучение той е достигнал общообразователния минимум по математика.

Гости на учениците от втори клас бяха Галя Киркова – старши експерт по начално образование, интегрирано обучение и специални училища от РИО – Бургас, Нели Андреева – главен учител в Ресурсен център – Бургас, Изабела Петкова и Мария Рашкова – слухово-речеви рехабилитатори от Ресурсен център – Бургас, логопеди и психолози от същия център, учители от община Несебър, родители, представители на кметство Обзор.

След приключването на открития урок започна дискусия по актуалните аспекти на интегрираното обучение в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Обзор. Направи се анализ на проявата, обмениха се идеи и предложения относно процеса на включване и приобщаване на учениците със специални образователни потребности и възможности за прилагане на успешни практики в училището. Присъстващите експерти с удовлетворение констатираха, че интегрираното обучение в училището в Обзор е на отлично ниво. Доказателство за това е и фактът, че училището е закупило специален апарат, с който ще подпомогне ученик със специални образователни потребности. Очаква се иновативният уред да бъде приложен в обучението следващата седмица.


Публикувано на 27.11.2015 от Пресцентър Община Несебър

27ное2015
Content Management Powered by CuteNews