Архив

В КОШАРИЦА СЕ ПРОВЕДЕ ПРАЗНИКЪТ НА ДОМАШНАТА НАДЕНИЦА ЗА ПЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ


За пета поредна година, в с. Кошарица, се проведе Празникът на домашната наденица. Хора от всички съставни селища на община Несебър пристигнаха в селото, за да станат част от превърналия се вече в традиция празник. На този ден всеки производител на домашно приготвени мезета има възможността да ги изложи пред присъстващите, а специално подбрано жури оценява продукцията. За общото настроение се погрижиха певческите фолклорни групи, както и танцови състави. Всички присъстващи се насладиха не само на изпълненията, но и на прясно изпечената наденица, с по чаша червено вино.

Общинска администрация, бе представена от Николай Димитров – кмет на община Несебър и Лазар Япаджиев – зам. кмет „Туризъм и търговия“.
„За мен е удоволствие да сме заедно на този ден, на този хубав празник. Стана традиция голяма част от културните мероприятия на Общината, да се провеждат и в съставните селища тук, където се подкрепя туризма и икономиката на община Несебър“, с тези думи започна г-н Димитров. Той допълни, че всички трябва да са единни, защото в условията на криза и изпитания, които предстоят пред държавата и общината, само обединени можем да се справим с предизвикателствата и трудностите.

Несебърският кмет завърши с думите: „Община Несебър е стабилна във всяко едно отношение и не води политика на оцеляване, а на планиране и дългосрочно развитие, като се полагат и усилия за запазването и провеждането на културните празници“, след което пожела на присъстващите здраве, щастие и късмет през новата 2015 година.Кметът на с. Кошарица Павел Павлов, също отправи поздрави към всички събрали се. Той благодари на кмета на община Несебър, на общинска администрация и на Общинския съвет, които през тези години работят в добър синхрон и постигат много успехи. „Те са хората и причината за провеждането на празници като този и не само в с.Кошарица, а и във всички други селища“, завърши г-н Павлов.

Със създаването на Празника на домашната наденица в Кошарица, община Несебър направи поредната стъпка в създаването на кулинарна карта в региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона. В тази връзка, на територията на община Несебър се провеждат и „Празникът на хляба“ в с. Оризаре и „Празникът на младото вино“ в с. Гюльовца. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни практики в туризма, каквито развиват държави като Италия, Испания, Франция и др. Кулинарните празници са интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона.

С тези събития, община Несебър цели да подпомогне туризма и съответно икономиката на съставните си селища, а самият Несебър вече е започнал да се превръща в едно четирисезонно място за туризъм и почивка.


Публикувано на 14.01.2015 от Пресцентър Община Несебър

14Яну2015
Content Management Powered by CuteNews

Акценти

 • 24 chasa

  Новини

  www.24chasa.bg

 • Кметът Николай Димитров получи грамота “Посланик на добротата“

  Хиляда сто и двайсет лева е сумата, събрана в Несебър по време на благотворителния концерт за подпомагане децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР, съобщиха от отдела "Връзки с обществеността" на община Несебър. Проявата е била под патронажа на кмета на общината Николай Димитров и се състояла с подкрепата на форума "Възможност за бъдеще" - Варна. Събитието е част от кампанията "Завинаги с нас - деца помагат на деца 2017".
  dariknews.bg

  Новини

  БТА


 • Нова електронна услуга въведе Община Несебър. Вече работи система за онлайн плащане на местните данъци и такси.Чрез официалния сайт на Община Несебър гражданите могат да платят задълженията си от компютъра, таблета или телефона, където и да се намират в страната. „Въвеждането на тази електронната услуга ще повиши качеството на обслужване и ще спести време и средства на фирмите и гражданите.“, информира кметът на Несебър Николай Димитров. „Още от  началото на първия ми мандат като кмет аз и екипът ми предприехме курс за въвеждане на допълнителни услуги, които улесняват административния процес и обслужването на гражданите.“, заяви още Николай Димитров и припомни, че още през 2015 г. е дадена възможност да се извършват плащания на местните данъци и такси чрез ПОС терминали, разположени в сградите на Общинска администрация, които до голяма степен облекчават работния процес. „За изминалата година чрез ПОС терминалите са извършени 7 729 плащания.“, каза още кметът.
  Община Несебър

  Пресцентър

  Община Несебър


 • Кметът на Несебър Николай Димитров получи признание за най-добър социален партньор за 2016 година от Синдиката на българските учители. Наградата в знак на признателност му бе донесена по поръчение на председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева от Тодорка Желязкова, директор на СУ „Любен Каравелов“  и зам.-председател на Съюза на работодателите в средното образование в РБ,  и председателят на Общинската организация на Съюза на българските учители Панайот Симеонов.  Градоначалникът бе удостоен с  приза „Най-добър социален партньор за 2016 г. - кмет” за висок принос в развитието на социалното сътрудничество със Синдиката на българските учители.
  Община Несебър

  Пресцентър

  Община Несебър


 • Министърът на икономиката Теменужка Петкова, кметът на Несебър Николай Димитров и старши съветник към Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия Бьорн Оли откриха напълно обновената инсталация за топла вода от възобновяеми източници в детска градина „Яна Лъскова".
  Община Несебър

  Пресцентър

  Община Несебър