Архив

ПОБРАТИМЕНИЯТ НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР - САФРАНБОЛУ ЧЕСТВА 20 ГОДИНИ ОТ ВПИСВАНЕТО СИ В СПИСЪКА НА ЮНЕСКО


След получена официална покана, представители на община Несебър присъстваха на форума на високо равнище в гр.Сафранболу Р Турция, по повод 20 години от приемането на града в списъка на Световното културно наследство. Секретарят на община Несебър - Стойко Стоянов, връчи поздравителен адрес от кмета на община Несебър г-н Николай Димитров на кмета на община Сафранболу г-н Неждет Аксой. На срещата взеха участие ръководители на държавното и местното управление на Р Турция, дейци на културата и образованието, представители на бизнеса, местни неправителствени организации и др.

Град Сафранболу, наричан „Музей на открито”, включва 1008 обекта под егидата на ЮНЕСКО. Поради богатата история и културни ценности се смята за културния център на Турция. Градът е включен списъка на Световното наследство през 1994 г. и с неописуемата си красота и спокойствие, каньони и пещери е посещаван целогодишно от многобройни туристи.

Между общините – Несебър и Сафранболу през 2012 г. бе подписано споразумение за популяризиране на културния туризъм и развитие на сътрудничеството. Самото сътрудничеството между двата града датира от 2001 г., когато официални представители на Сафранболу участваха в международния симпозиум за опазване на градовете от Югоизточна Европа, включени в списъка на Световното наследство, който се проведе в Несебър. Според меморандума двете страни се ангажират да насърчават настоящото и бъдещето развитие на отношенията между двата града, намиращи се под егидата на ЮНЕСКО, в сферата на туризма, културата, историята и спорта.


Публикувано на 05.01.2015 от Пресцентър Община Несебър

05Яну2015
Content Management Powered by CuteNews

Акценти

 • 24 chasa

  Новини

  www.24chasa.bg

 • Кметът Николай Димитров получи грамота “Посланик на добротата“

  Хиляда сто и двайсет лева е сумата, събрана в Несебър по време на благотворителния концерт за подпомагане децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР, съобщиха от отдела "Връзки с обществеността" на община Несебър. Проявата е била под патронажа на кмета на общината Николай Димитров и се състояла с подкрепата на форума "Възможност за бъдеще" - Варна. Събитието е част от кампанията "Завинаги с нас - деца помагат на деца 2017".
  dariknews.bg

  Новини

  БТА


 • Нова електронна услуга въведе Община Несебър. Вече работи система за онлайн плащане на местните данъци и такси.Чрез официалния сайт на Община Несебър гражданите могат да платят задълженията си от компютъра, таблета или телефона, където и да се намират в страната. „Въвеждането на тази електронната услуга ще повиши качеството на обслужване и ще спести време и средства на фирмите и гражданите.“, информира кметът на Несебър Николай Димитров. „Още от  началото на първия ми мандат като кмет аз и екипът ми предприехме курс за въвеждане на допълнителни услуги, които улесняват административния процес и обслужването на гражданите.“, заяви още Николай Димитров и припомни, че още през 2015 г. е дадена възможност да се извършват плащания на местните данъци и такси чрез ПОС терминали, разположени в сградите на Общинска администрация, които до голяма степен облекчават работния процес. „За изминалата година чрез ПОС терминалите са извършени 7 729 плащания.“, каза още кметът.
  Община Несебър

  Пресцентър

  Община Несебър


 • Кметът на Несебър Николай Димитров получи признание за най-добър социален партньор за 2016 година от Синдиката на българските учители. Наградата в знак на признателност му бе донесена по поръчение на председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева от Тодорка Желязкова, директор на СУ „Любен Каравелов“  и зам.-председател на Съюза на работодателите в средното образование в РБ,  и председателят на Общинската организация на Съюза на българските учители Панайот Симеонов.  Градоначалникът бе удостоен с  приза „Най-добър социален партньор за 2016 г. - кмет” за висок принос в развитието на социалното сътрудничество със Синдиката на българските учители.
  Община Несебър

  Пресцентър

  Община Несебър


 • Министърът на икономиката Теменужка Петкова, кметът на Несебър Николай Димитров и старши съветник към Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия Бьорн Оли откриха напълно обновената инсталация за топла вода от възобновяеми източници в детска градина „Яна Лъскова".
  Община Несебър

  Пресцентър

  Община Несебър