Култура - новини от община Несебър


Днес, в Южния парк на Несебър, тържествено бе отбелязана 149-тата годишнина от смъртта на Васил Левски. Възпоменателната церемония събра пред паметника на Апостола признателните граждани, които отдадоха своята почит към най-великия син на България. С кратък рецитал на самодейците от общинския театър несебърската общественост се пренесе в героичния свят на Левски, където ценностите на свободата, честността и подвига в името на идеалите са въздигнати над всяка корист и човешка слабост.
Публикувано на 19.02.2022 от Пресцентър Община Несебър


ПОКАНА

Община Несебър Ви кани на Празника на домашната наденица в с. Кошарица. Събитието ще се състои на 18 февруари, петък, от 14 часа на площада в селото.
Заповядайте!

Публикувано на 15.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

Днес, с ритуал по зарязване на лозята в масивите на село Гюльовца- Община Несебър, тържествено бе отбелязан Трифон Зарезан. Събитието бе част от Празника на младото вино, което селището отбелязва за 11-та година. Тържеството уважиха кметът на Община Несебър Николай Димитров, зам.-кметът Иван Гургов, кметът на селото Жельо Желев, жители и гости на Гюльовца. Кметът Николай Димитров поздрави присъстващите с Трифон Зарезан и Свети Валентин и им пожела здраве, щастие и берекет.
Публикувано на 14.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

Днес в Артиум център, с изложба на Сдружението на несебърските художници, Сдружение „Несебър Арт“ и Младежката организация на българския червен кръст, в Несебър за девети път бе дадено начало на празниците, посветени на двете най-сладки стихии – виното и любовта. Експозицията, в която присъстват имената на изявените несебърски творци Албена Бояджиева, Валя Георгиева, Веселина Маринова, Георги Бояджиев, Даниела Атанасова, Радостина Христова, Румяна Йоргова, Явор Топалов, Милена Казакова, Йордан Йорданов и Видка Липчева, съдържа произведения, изпълнени в различни стилове и техники – маслена и акварелна живопис, графика, малка пластика и керамика.
Публикувано на 11.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с инициативата „Да съхраним изконните български традиции“, за девета поредна година Община Несебър организира изложба на ръчно изработени мартеници. Автентично направените символи на пролетта, здравето и тържеството на пробуждащата се за нов живот природа ще бъдат експонирани в Артиум център от 1 март 2022.
Каним всички, които желаят да се включат със свои произведения в проявата, да се свържат с организаторите на тел.: 0554/43074 или на 0893 303679.

Публикувано на 11.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

Община Несебър кани всички, които обичат морето, виното, хубавата музика и изкуството на един вълнуващ празник в зимното очарование на града. Дните от 11 до 14 февруари ще бъдат изпълнени със събития, които ще внесат романтично настроение в студения февруари, ще стоплят и усмихнат, ще трогнат и разчувстват със своята съкровеност, откровеност, непринуденост и красота. Три са ключовите места, на които ще се състоят проявите, наситени с изживявания с дъхав аромат на вино и любов – на площад “Жулиета Шишманова“, Артиум център и в Старото кметство в историческата част на града.
Публикувано на 09.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

В хилядолетната история на Несебър, сред множеството събития, случили се на този малък полуостров, се отличава датата 8-ми февруари 1878-а – освобождението на града от османско владичество. Това е прелюдия към датата 3-ти март 1878-ма – денят на подписването на Сан- Стефанския мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877-1878 г. и освобождението на България.
Публикувано на 08.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

Несебър за девети път ще отбележи празниците на любовта и виното с четиридневни тържества, посветени на опиянението от романтиката и жаждата за нежност.
Програмата за предстоящите около 14 февруари дни, в които сърцата ликуват, сплотени от най-светли чувства, е изпълнена със събития насочени към млади и по-възрастни влюбени души, към хора, обичащи веселието и руйното вино, към всички, копнеещи за нови изживявания.
Публикувано на 03.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

Общински детски комплекс – Несебър и Община Несебър обявяват Втори онлайн конкурс за картичка на тема „8 март – празник на мама“. В него могат да вземат участие деца в следните 3 възрастови групи:
І в. гр. – от 7 до 10 години;
ІІ в. гр. – от 11 до 14 години;
ІІІ в. гр. – от 15 до 18 години.
Онлайн конкурсът, организиран по случай Международния ден на жената, ще се проведе по следния начин: снимка на картичка с добро качество, изпратена на имейл: odk@abv.bg до 1 март 2022 г. включително.
Публикувано на 02.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

В Несебър и тази година бе отбелязан един от най-тачените празници от Българския фолклорен календар – Бабинден. Той е посветен на „бабите“ – жените, помагащи при раждане, и на младите булки и невестите, които са се сдобили с рожби. Приемник на празника е Денят на родилната помощ, с който почитаме тези, чийто труд е свързан с появата на нов живот. Тържествoто започна в Демонстрационния центъра на занаятите, където изпълнителките от ФФ „Българка“ пресъздадоха ритуала „Бабуване“. Традиционните за празника наричания бяха изпълнени в съответствие с народния обичай: „Колкото лесно се хлъзга този сапун толкова лесно да се раждат децата“- ориса „бабата“, след като ръцете и бяха измити със сапун.
Публикувано на 21.01.2022 от Пресцентър Община Несебър

«предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 ... 38 ... 40 ... 42 ... 44 ... 46 ... 48 ... 50 ... 52 ... 54 ... 56 ... 58 ... 60 следваща»

Powered by CuteNews