Култура - новини от община Несебър


Днес кметът на община Несебър Николай Димитров връчи грамоти на 27 учители и културни дейци за постижения в образованието и заслуги за развитието на просветата, културата и учебната дейност, за добри преподавателски практики , за висок професионализъм при работа с деца, за активност и достижения в различни области на културния живот. Кметът Димитров отправи приветствие към присъстващите на площад „Жулиета Шишманова“ учители, културни и просветни дейци, ученици и граждани.
Публикувано на 24.05.2023 от Пресцентър Община Несебър

Библиотека „Младост“ към НЧ „Яна Лъскова-1905“организира творческа среща на деца от Несебър с ямболската писателка Генка Богданова. Събитието се проведе в сградата на СУ „Любен Каравелов,“ в класната стая на 3 „г“, с ръководители Елка Пчеларова и Маргарита Славова. Генка Богданова е писателка със значително по обем творчество, включващо всички литературни жанрове.
Публикувано на 23.05.2023 от Пресцентър Община Несебър

В понеделник 22 май от 18.00 часа в Артиум център ще бъде поставена постановката „Вселената на Кристофър“ . Реализацията на този спектакъл има за цел повишаване на дигитално – медийната грамотност на децата и подрастващите при ползването на интернет, с цел защита от рискове и опасности. Спектакълът е изграден като фентъзи приказка, в която действащите персонажи се сблъскват с едни от най-разпространените злоупотреби – фалшива самоличност и фалшиви новини, кражба на лични данни, насилие и тормоз във виртуалното пространство и др.
Публикувано на 19.05.2023 от Пресцентър Община Несебър

Деца от Обединена общинска школа по изкуства – Несебър отново плениха сърцата на жури и публика на XV-ия национален детско-юношески конкурс „Песенна дъга над Кутев“, провел се в Националното училище за фолклорни изкуства – Котел. Възпитаници от класовете по гайда - с преподаватели Петко Стоянов и Димитър Петев, и по народно пеене - с преподавател Нели Танева и корепетитор Георги Иванов, се окичиха с поредни отличия от музикален конкурс.
Публикувано на 28.04.2023 от Пресцентър Община Несебър

В тазгодишното издание на “Децата и вярата” – Великденски Епархийски конкурс на Сливенската митрополия, се включиха над 220 деца от диоцеза на Сливенската епархия. Възпитаници на ОДК- Несебър бяха отличени в следните категории:
– в раздел приложно изкуство първото място зае Теодора Менчева, а второто Мирослав Пейков и двамата от „Етноклуб“, с ръководител Виолета Апостолова;
Публикувано на 18.04.2023 от Пресцентър Община Несебър

Днес в Артиум център бе открита изложба с произведения на възпитаници на Националното училище по изкуствата – гр. Варна. Представените на несебърската публика творби са част от експозицията по случай 78-мата годишнина на учебното заведение и 147 години от рождението на патрона му академик Добри Христов.
Произведенията – 40 на брой, са изпълнени с различна техника: графика- черно-бяла и цветна, живопис, акварел, икони и колаж, представящи светогледа и таланта на деца от 5 до 12 клас.
Публикувано на 10.04.2023 от Пресцентър Община Несебър

Непосредствено след Лазаровден идва Цветница - един от най-обичаните, пъстри и весели празници праз настъпващата пролет. Това е ден на цветята, младостта и зараждащия се живот.
Цветница е подвижен християнски празник, който се отбелязва от църквата точно седмица преди Възкресение Христово - в неделята след Лазаровден. Позната е още като Връбница, Куклинден, Цветна неделя, Вая, а в западните църкви - Палмова неделя. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета.
На Цветница в църковния храм се отслужва молитва и се благославят върбови клонки.

Публикувано на 09.04.2023 от Пресцентър Община Несебър

В навечерието на един от големите християнски празници – Лазаровден, сградата на Община Несебър бе навестена от усмихнати и красиво пременени лазарки от ДГ „Яна Лъскова“. Спазвайки ритуала, момиченцата изпълниха празнични песни и танци и, според традициите, пожелаха плодородие и късмет. Деца от ДГ „Яна Лъскова“, ДГ „Калина Малина“ и ДГ „Моряче“ огласиха и Артиум център, където изпълниха пъстра празнична програма, посветена на Лазаровден и Цветница, и предизвикаха много усмивки и добро настроение сред публиката.
Публикувано на 07.04.2023 от Пресцентър Община Несебър

По повод настъпващите Великденски празници и пролетния поход на книгата, библиотекарката Вероника Иванова от библиотека „Младост“ към НЧ „Яна Лъскова 1905“ запозна деца от СУ „Любен Каравелов“ с библейския разказ за Христовото Възкресение. По покана на госпожите Наталия Антонова- класна на 1 „а“клас, Мирослава Мирчева-класна на 1 „б“ клас, Таня Цонева-класна на 1 „д“ клас, Пенка Ганчева-класна на 2 „б“ клас и Ваня Хараламбова- класна на 2 „г“, библиотекарката разказа на децата за Тайната вечеря, предателството на Юда, пътя към Голгота, разпването и страданието на нашия Господ Иисус Христос и последвалото чудно Възкресение.
Публикувано на 07.04.2023 от Пресцентър Община Несебър
На 8 април – Лазаровден, от 9.30 часа възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър ще спазят традицията и ще изпълнят обичая лазаруване, като огласят улиците на града със звънки песни по случай светлия християнски празник. По-късно, от 13.00 часа, на площад „Жулиета Шишманова“ ще се извие кръшно хоро.
На Цветница (9 април) в 10.15 часа започва шествието на лазарките от пл. „Месамбрия“ до църквата „Успение Богородично“. В 10.45 ч. ще има тематични песни и игри до храма, а ритуалът „Кумичене“ (хвърляне на венчета в реката и наричане за здраве, щастие и любов) ще се извърши в 11.15 ч. на река Ахелой. Празникът ще завърши с хоро на площад „Жулиета Шишманова от 13.00 часа.

Публикувано на 06.04.2023 от Пресцентър Община Несебър

«предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 17 ... 19 ... 21 ... 23 ... 25 ... 27 ... 29 ... 31 ... 33 ... 35 ... 37 ... 39 ... 41 ... 43 ... 45 ... 47 ... 49 ... 51 ... 53 ... 55 ... 57 ... 59 ... 61 ... 63 ... 65 ... 67 ... 69 ... 71 ... следваща»

Powered by CuteNews