Култура - новини от община Несебър


Изложба с пейзажи, дело на Сдружение „Несебър Арт“, бе открита днес в Артиум център в Несебър. За красотата, въплътена в произведенията на изкуството, и майсторството, с което са създадени, говори Златин Чаушев –началник на отдел „Несебър –Световно наследство“.
В експозицията са подредени творбите на изявените несебърски творци Йордан Йорданов, Видка Липчева, Весела Пенчева, Явор Топалов и Милена Казакова.
Публикувано на 15.06.2022 от Пресцентър Община Несебър
Община Несебър Ви кани на изложбата „Пейзажи“ на Сдружение „Арт Несебър“. Откриването ще се състои на 15 юни, сряда, от 11.00 часа, в Артиум център.

Заповядайте!
Публикувано на 14.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

Голямата награда (Гранд при) на осмото издание на МФФ ”Несебърски накит” 2022 спечели група „Ла феде” при НЧ ”Яна Лъскова -1905”. –Несебър. Възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата– Несебър бяха отличени с три първи и две втори награди. Децата от ОДК – Несебър също получиха своите отличия – 2 първи и една втора награди.

Публикувано на 14.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

В Етнографския музей в Стария Несебър днес бе открита изложбата „Зов за свобода” – Борбите на българите от Македония за освобождение и участието на жители от община Несебър в тях.
Събитието е по случай 13 юни – Свети Дух и Ден на Македония и на загиналите в борбите за осъществяване на националния идеал за обединение на земите, населени с етнически българи.
Публикувано на 13.06.2022 от Пресцентър Община Несебър
Община Несебър кани жителите и гостите на града на представянето на книгата на поета Иван Станчев. Проявата ще се състои на 10 юни, петък, от 19 часа в двора на църквата „Свети Стефан“ в Стария град.
„Ракхива или Господ е българин“ е името на петата стихосбирка на Иван Станчев, след „Дяволден“ (1992 г.), „Мед с привкус на тамян или любов по време на СПИН“ (1995 г.), „От икебана дървесата ги боли“ (2015 г.) и „Аз, Юда, споделям Ви“ (2019 г.).
Ивановата Ракхива разхожда читателя от Панагюрище, през Пловдив, хълмовете на Родопите, Мелник, София и Шумен, до морето и Несебър… По думите на рецензента на книгата, писателят и журналист Иво Тодоров Иван Станчев „умее да разказва истории в стихове, които привидно познаваме и са предвидими, но пътят на думите често се променя или във финалните строфи дава нови измерения на посланието.

Публикувано на 08.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

От 10-ти до 12-ти юни на сцената на амфитеатър „Жана Чимбулева“ в Стария град ще се състои 8-ото издание на фестивала ”Несебърски накит”. Близо 400 участници от България, Турция и Украйна ще се изявят във форума, който се организира от Община Несебър и НЧ „Яна Лъскова – 1905”.
Фестивалът има конкурсен характер и награден фонд. Участниците ще се оценяват от жури, в което влизат изявени специалисти в разделите: музика – народна песен, народни инструменти и хореография – народни танци.
Публикувано на 08.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

Два фолклорни фестивала с общото име „Море бушува – Обзор танцува” 2022 г. се състояха в началото на юни в курортното градче на Община Несебър. Организатори на двете събития са домакините в лицето на фолклорните групи към НЧ ”Изгрев 1927” – ДФГ „Китчица”, ДТС „Обзорче” и ТФ ”Хелиос” с ръководители Керка Матева, Зоя Георгиева и Никола Николов.
Публикувано на 07.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

През уикенда Артиум център в Несебър бе домакин на впечатляваща изложба на захарни изделия, вдъхновени от града на ЮНЕСКО. Тя бе организирана от шеф Мария Озтюрк и Черноморска асоциация за гастрономически и алтернативен туризъм.
В експозицията взеха участие 23-ма български арт декоратори от различни краища на страната, които пресъздадоха чрез талант и майсторство от фондан забележителности на града.
Публикувано на 06.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

На 2 юни Несебър отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата на България. Честването по повод 146 години от гибелта на поета-революционер се състоя пред бюст-паметника на гения в градинката пред СУ „Любен Каравелов“ в Новия Несебър.
Възпоменателната церемония започна с фанфарна музика в изпълнение на Денис Гонсалвеш. Точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите. След това Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“, припомни в кратко емоционално слово, наситено със силни послания и цитати от гениалния Ботев, за делата и заветите на предците ни.

Публикувано на 02.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

Възпитаниците на ОДК – Несебър Мария Гинева, Дамян Каравасилев, Теодора Менчева, Мануела Щерева и Лъчезара Раднева се представиха в XXX Национален странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“, гр. Средец. Първо място с блестящото си изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ спечели трио „Зеленика“ в състав: Теодора Менчева, Мария Гинева и Дамян Каравасилев – първа възрастова група, категория „любители“. За солово изпълнение Теодора Менчева се класира на престижното 2 място.
Публикувано на 31.05.2022 от Пресцентър Община Несебър

«предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 ... 38 ... 40 ... 42 ... 44 ... 46 ... 48 ... 50 ... 52 ... 54 ... 56 ... 58 ... 60 следваща»

Powered by CuteNews