Култура - новини от община Несебър


ПОКАНА

Община Несебър кани жителите и гостите на града на премиерата на дебютната стихосбирка на поетесата от Несебър Мария Ганчева „Пристанище за бури“. Проявата ще се състои на 5 юли, понеделник, от 18.30 часа в старото кметство в Стария Несебър. Авторката казва за книгата си, че в нея е събрала „море“ от цветове, вълни, прибои, затишия, ветрове, урагани и какво ли още не. Мария Ганчева е отличавана в редица национални конкурси за поезия.

Публикувано на 01.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

От 2-ри юли градът на ЮНЕСКО отново се превръща в сцена на детското творчество с VI-ия Международен фестивал „Несебър – остров на изкуствата”. Форумът ще се проведе на сцената на амфитеатъра и в него участие ще вземат ансамбли, творчески колективи, хорове, формации, студия и изпълнители от България и Украйна. Организатори на конкурса са Община Несебър и Общински детски комплекс – Несебър. Тази година във фестивалната програма ще се включат няколкостотин деца и младежи. Всички те ще имат възможността да изявят своите качества, умения и таланти в неповторимата атмосфера на античния Несебър.
Публикувано на 30.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Фестивалът „Несебърски накит“, организиран от Община Несебър и НЧ „Яна Лъскова – 1905”, за седма година излъчи победители в различни категории и жанрове на народното творчество. Форумът е с конкурсен характер и награден фонд, а участниците се оценяват от жури, в което влизат изявени специалисти в разделите: музика – народна песен и хореография – народни танци.
Събитието бе открито от кмета на общината Николай Димитров, който приветства участниците и им пожела успешно и достойно представяне.

Публикувано на 29.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Децата от гласа по гайда към ООШИ –Несебър взеха участие в 19-тия национален конкурс „Вълшебни ритми“ – Нови пазар, за гайдари и инструментални камерни състави. От там представителите на нашия град се завърнаха с множество награди:
- Гайдарска група (Александър Андонов, Александър Тодоров, Христо Керчев, Йордан Гочев и Стоян Гочев) при ООШИ- Несебър - 1-награда;
- Гайдарско дуо (Йордан Гочев и Стоян Гочев) при ООШИ - Несебър - 2-ра награда;
- Христо Керчев - 2-ра награда;
- Александър Андонов - Диплом за добро представяне.
Публикувано на 24.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Днес на празника Свети дух – Ден на героите, паднали за свободата на Македония, активисти на Македонското културно – просветно братство „Тодор Александров“- гр. Несебър, положиха цветя на паметните плочи и склониха глава в едноминутно мълчание в знак на уважение и признателност пред подвига на героите. При паметната плоча на войводата Димитър Занешев и борците за свобода от Солунски революционен окръг говори г-н Никола Харизанов, който изтъкна приноса на героите за революционната борба във всички етапи на освободителното движение.
Публикувано на 21.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

По повод православния празник Свети дух, Равда вярна на традициите отбеляза деня, честван в миналото от дедите ни като Ден на Македония, а днес и като ден на заслужена почит на героите, отдали живота си за нейната свобода и независимост. Организатори на събитието бяха кметството Равда и НЧ „Гоце Делчев 1943”,.
Гости на тържеството бяха ръководството на Македонското културно-просветно благотворително братство „Тодор Александров” , гр. Несебър и негови членове.
Публикувано на 21.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

От 25-ти до 27-ми юни на сцената на амфитеатъра в Стария град ще се състои 7-ото издание на фестивала ”Несебърски накит”. Очаква се броят на участниците да надхвърли 500 души. Форумът ще бъде отразен на живо по програма „Хоризонт” на БНР в предаването „Имат ли песните спиране?” на 26 юни, а цялото седмо издание на фестивала ще бъде заснето от телевизия „Сънрайз мюзик”. И тази година ръководителите на съставите ще имат възможността да присъстват на семинар по български народни танци, както и на методическа среща с ръководителите на вокалните състави.
Публикувано на 21.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Изключителен успех постигнаха децата от ВГ „Морски звездички“ към ОДК-Несебър на първото издание на Националния конкурс "SUPER TALENT 2021" – Бургас. Възпитаниците на Димитър Йорданов се окичиха с множество медали, оценка за артистизма им, високото вокално майсторство и неуморния им труд. С първо място бяха отличени: Теодора Менчева, Паола Йорданова, Христо Банков, с второ Дамян Каравасилев и Кристина Трифонова, а Мария Гинева – с трето място.
Публикувано на 16.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Стария Несебър с неговите история, забележителни църкви, калдъръмени улички и атмосфера очароваха руския посланик Н.Пр. Елеонора Митрофанова по време на среща с кмета на общината Николай Димитров. Градоначалникът посрещна високия гост на крепостните стени на старинния град, а първата спирка на опознавателната обиколка бе археологическият музей. Преминавайки по така нар. Духовен път „Вяра в Несебър“, посланикът имаше възможност да се наслади на красотата на средновековните храмове с техните интересни истории и уникални стенописи.
Публикувано на 15.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Младежкият танцов състав „Обзор“ и Вокалната група „Блян“ от Обзор се представиха блестящо на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2021“ в Хисаря. Престижният форум събра хиляди участници от цяла България и им даде възможност да покажат своя талант и майсторство. Самодейците от Младежкия танцов състав „Обзор“ грабнаха най-високото отличие, заради красотата на танците си, сложната хореография и перфектното изпълнение на най – новия си танц.
Публикувано на 14.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

«предишна ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 38 ... 40 ... 42 ... 44 ... 46 ... 48 ... 50 ... 52 ... 54 ... 56 ... 58 ... 60 ... 62 ... 64 ... 66 ... 68 ... 70 ... 72 следваща»

Powered by CuteNews