Култура - новини от община Несебър


По повод православния празник Свети дух, Равда вярна на традициите отбеляза деня, честван в миналото от дедите ни като Ден на Македония, а днес и като ден на заслужена почит на героите, отдали живота си за нейната свобода и независимост. Организатори на събитието бяха кметството Равда и НЧ „Гоце Делчев 1943”,.
Гости на тържеството бяха ръководството на Македонското културно-просветно благотворително братство „Тодор Александров” , гр. Несебър и негови членове.
Публикувано на 21.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

От 25-ти до 27-ми юни на сцената на амфитеатъра в Стария град ще се състои 7-ото издание на фестивала ”Несебърски накит”. Очаква се броят на участниците да надхвърли 500 души. Форумът ще бъде отразен на живо по програма „Хоризонт” на БНР в предаването „Имат ли песните спиране?” на 26 юни, а цялото седмо издание на фестивала ще бъде заснето от телевизия „Сънрайз мюзик”. И тази година ръководителите на съставите ще имат възможността да присъстват на семинар по български народни танци, както и на методическа среща с ръководителите на вокалните състави.
Публикувано на 21.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Изключителен успех постигнаха децата от ВГ „Морски звездички“ към ОДК-Несебър на първото издание на Националния конкурс "SUPER TALENT 2021" – Бургас. Възпитаниците на Димитър Йорданов се окичиха с множество медали, оценка за артистизма им, високото вокално майсторство и неуморния им труд. С първо място бяха отличени: Теодора Менчева, Паола Йорданова, Христо Банков, с второ Дамян Каравасилев и Кристина Трифонова, а Мария Гинева – с трето място.
Публикувано на 16.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Стария Несебър с неговите история, забележителни църкви, калдъръмени улички и атмосфера очароваха руския посланик Н.Пр. Елеонора Митрофанова по време на среща с кмета на общината Николай Димитров. Градоначалникът посрещна високия гост на крепостните стени на старинния град, а първата спирка на опознавателната обиколка бе археологическият музей. Преминавайки по така нар. Духовен път „Вяра в Несебър“, посланикът имаше възможност да се наслади на красотата на средновековните храмове с техните интересни истории и уникални стенописи.
Публикувано на 15.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Младежкият танцов състав „Обзор“ и Вокалната група „Блян“ от Обзор се представиха блестящо на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2021“ в Хисаря. Престижният форум събра хиляди участници от цяла България и им даде възможност да покажат своя талант и майсторство. Самодейците от Младежкия танцов състав „Обзор“ грабнаха най-високото отличие, заради красотата на танците си, сложната хореография и перфектното изпълнение на най – новия си танц.
Публикувано на 14.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

В етнографския музей в Несебър бе открита гостуващата изложба на РИМ- Благоевград под наслов „Дуйни ми, бел ветре…”. Заглавието на експозицията не е случайно – взаимствано е от началните строфи на една любовна по смисъла си песен, която се пее от Пирин до Източните Родопи и Черно море, песен, превърна се в неофициален химн на преселниците от Беломорска Македония и Тракия от началото на XX век, химн на бежанството въобще.
Публикувано на 11.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

С най-престижните награди, медали и купи се завърнаха гласовитите славеи на ВГ „Морски звездички” към ОДК – Несебър от X –то издание на фестивала „Атлиманска огърлица“, който се състоя преди дни в Китен.
Солистите Паола Йорданова, Дамян Каравасилев, Мария Гинева и Теодора Менчева бяха наградени със звание „Лауреат първа степен“. Дуетите Паола Йорданова и Дамян Каравасилев, Мария Гинева и Теодора Менчева, както и квартет „4 ТOPS” също бяха отличени със звание „Лауреат първа степен“. Квартет „4 ТOPS” в категория до 18 год. спечели наградата на Сдружение "Атлиманска огърлица" - диплом, плакет и парична премия от 200 лв. Солистката Лъчезара Раднева получиха диплом за отлично представяне.

Публикувано на 09.06.2021 от Пресцентър Община НесебърПОКАНА

Община Несебър и Музей „Старинен Несебър” Ви канят на официалното откриване на гостуваща изложба на РИМ- Благоевград под наслов „Дуйни ми, бел ветре…”. Експозицията е посветена на българите - бежанци от Егейска и Вардарска Македония, представяща родовата им история чрез ценни семейни реликви.
Откриването е на 10 юни от 11 часа в Етнографския музей.

Заповядайте!Публикувано на 08.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Вчера вечерта сцената на амфитеатъра бе огласена от прекрасните гласове на малките, по – големите и най-големите „сюрпризчета” по случай техния 23-ти рожден ден. Вдъхновените им изпълнения, поднесени с лекота и настроение, развълнуваха публиката, дошла да сподели празника им. По време на концерта под надслов „Навън е ден“ възпитаниците на ДВС ”Сюрприз” доказаха, че те не само са пораснали, но и са израснали в музикално отношение, а доказателство за това бяха възторжените възгласи и аплодисменти на присъстващите.
Публикувано на 07.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

Интересни находки за града на ЮНЕСКО разкри проф. Емануил Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, в своята публична лекция на тема: „Оцелели и загубени съкровища от бляскавото минало на Месемврия (Митрополитският храм „Св. Стефан“ и духовният живот в Несебър през XVI – XIX в.)“ . Събитието се състоя в конферентната зала на Старото кметство в Стария Несебър.
Публикувано на 07.06.2021 от Пресцентър Община Несебър

«предишна ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... 35 ... 37 ... 39 ... 41 ... 43 ... 45 ... 47 ... 49 ... 51 ... 53 ... 55 ... 57 ... 59 ... 61 ... 63 ... 65 ... 67 ... следваща»

Powered by CuteNews