Култура - новини от община Несебър


За поредно лято, в нощта на празника на Несебър, жителите и гостите на града ще съпреживеят и споделят зареждащите емоции от двудневната богата програма по случай честванията на Голяма Богородица, които по традиция ще кулминират в нощта на 15 август с впечатляващо 3D светлинно шоу на крепостните стени и грандиозен пиро-музикален лазерен спектакъл.
В концертната програма по случай празника на Несебър участие ще вземат любими на българската публика изпълнители и състави.
Публикувано на 04.08.2021 от Пресцентър Община Несебър

През изминалата седмица Несебър бе домакин и съорганизатор на Международен театрален фестивал на Актьорски школи МОНТФИЗ.
За гражданите и гостите на града на ЮНЕСКО бяха подбрани забавни постановки по мотиви от популярни произведения, а младите възпитаници на школата демонстрираха своите творчески и актьорски заложби пред публика в реални сценични условия.
За талантите на МОНТФИЗ бяха организирани и ателиета по актьорско майсторство, водени от знаменитости на българската и чуждестранна сцена.
Публикувано на 02.08.2021 от Пресцентър Община Несебър

Тя се показва за пръв път пред публика в църквата „Св. Йоан Кръстител”
Икона на Христос Пантократор от края на XVII – началото на XVIII век, представляваща част от богатия иконен фонд на Музей „Старинен Несебър”, е поредната реставрирана ценност, която се завърна в Несебър. Тя се показва за пръв път пред публика и вече е експонирана в църквата „Св. Йоан Кръстител”.
Публикувано на 28.07.2021 от Пресцентър Община Несебър
Несебър отбеляза 184 години от раждането на Васил Иванов Кунчев – Левски. Венци пред паметника на героя в Южния парк днес бяха поднесени от името на Община Несебър и Общински съвет – Несебър. Цветя поднесоха и граждани, дошли да се изразят своята почит към великия син на България.
Слово, посветено на Апостола на свободата и неговия житейски път произнесе началникът на отдел „Несебър-Световно наследство“ Златин Чаушев.
Той изтъкна, че любовта към отечеството и народа си Левски издига над всичко. Смел стратег, хуманист и революционер неговите идеали за чиста и свята република са силата, разбунила народа за битка на живот и смърт в името на България.


Публикувано на 18.07.2021 от Пресцентър Община Несебър
Талантливите деца от Школата по пиано при НЧ „Яна Лъскова -1905” – гр.Несебър, с ръководител Илонка Чакърова, представиха своя годишен концерт в зала „Сочи”. В присъствието на родители и гости те изпълниха музикални пиеси от различни автори и демонстрираха своята подготовка в овладяването на любимия клавишен инструмент.
Концертът протече в две части, като в първата възпитаниците на школата показаха уменията си, постигнати през годината. Втората част съдържаше изпълнения на ученици на г-жа Чакърова от Бургас, които отправиха музикален поздрав към своите нови приятели – малките пианисти от Несебър.

Публикувано на 14.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

Артиум център в Несебър е домакин на картографска изложба, акцентираща върху значението на Черно море в европейското развитие. Присъствието на региона в географските карти от античността до наши дни отразява промените и тенденциите в картографията, и е доказателство за важността на Черноморското крайбрежие за континента през вековете. Изложбата беше открита от Галина Бабева, директор на дирекция „Европейски и национални политики и програми и екология“ в Община Несебър и Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към МВнР на РБ, организатор на събитието.
Публикувано на 14.07.2021 от Пресцентър Община Несебър


ПОКАНА

Този петък /9 юли/ от 18 ч. в църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в Стария Несебър ще се състои официалното откриване на изложбата „Пътешествие из живите традиции“. Експозицията съдържа повече от 100 фотографии, популяризиращи живото културно наследство на страните от региона.
Събитието е по случай 65-ата годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО и е инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО и Община Несебър, под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Публикувано на 07.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

Фестивалът „Несебър - остров на изкуствата“ за шести път излъчи своите победители. Сцената на Амфитеатъра в Старинния град отново приветства творческите изява на таланти от България и Украйна, обединени чрез многообразието и вдъхновяващата сила на музиката, танца и песента.
Проявата откри Златин Чаушев - представител на общинска администрация, който поздрави публиката и пожела на участниците успешно и достойно представяне. Топли приветствени думи произнесе и Михаела Георгиева - директор на институцията-организатор - ОДК-Несебър.
Публикувано на 06.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

Снощи в Старото кметство в града на ЮНЕСКО се състоя премиерата на дебютната стихосбирка „Пристанище за бури“ на несебърската поетеса Мария Ганчева. Културната проява бе уважена и от семейството на кмета на Община Несебър Николай Димитров. Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство“ в емоционално и изключително образно и докосващо душата слово представи автора.
Той сподели, че „това е поезия, която сгрява, стопля, извисява, която като морето е разнообразна, поезия, която те завладява и те кара да препрочиташ стиховете, поместени в книгата“, а накрая подчерта, че в „Пристанище за бури“ всеки може да намери своето място и истинско изживяване.
Публикувано на 06.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

ПОКАНА

Община Несебър кани жителите и гостите на града на премиерата на дебютната стихосбирка на поетесата от Несебър Мария Ганчева „Пристанище за бури“. Проявата ще се състои на 5 юли, понеделник, от 18.30 часа в старото кметство в Стария Несебър. Авторката казва за книгата си, че в нея е събрала „море“ от цветове, вълни, прибои, затишия, ветрове, урагани и какво ли още не. Мария Ганчева е отличавана в редица национални конкурси за поезия.

Публикувано на 01.07.2021 от Пресцентър Община Несебър

«предишна ... 2 ... 4 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 ... 38 ... 40 ... 42 ... 44 ... 46 ... 48 ... 50 ... 52 ... 54 ... 56 ... 58 ... 60 ... 62 ... следваща»

Powered by CuteNews