Култура - новини от община Несебър


Община Несебър кани всички, които обичат морето, виното, хубавата музика и изкуството на един вълнуващ празник в зимното очарование на града. Дните от 11 до 14 февруари ще бъдат изпълнени със събития, които ще внесат романтично настроение в студения февруари, ще стоплят и усмихнат, ще трогнат и разчувстват със своята съкровеност, откровеност, непринуденост и красота. Три са ключовите места, на които ще се състоят проявите, наситени с изживявания с дъхав аромат на вино и любов – на площад “Жулиета Шишманова“, Артиум център и в Старото кметство в историческата част на града.
Публикувано на 09.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

В хилядолетната история на Несебър, сред множеството събития, случили се на този малък полуостров, се отличава датата 8-ми февруари 1878-а – освобождението на града от османско владичество. Това е прелюдия към датата 3-ти март 1878-ма – денят на подписването на Сан- Стефанския мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877-1878 г. и освобождението на България.
Публикувано на 08.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

Несебър за девети път ще отбележи празниците на любовта и виното с четиридневни тържества, посветени на опиянението от романтиката и жаждата за нежност.
Програмата за предстоящите около 14 февруари дни, в които сърцата ликуват, сплотени от най-светли чувства, е изпълнена със събития насочени към млади и по-възрастни влюбени души, към хора, обичащи веселието и руйното вино, към всички, копнеещи за нови изживявания.
Публикувано на 03.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

Общински детски комплекс – Несебър и Община Несебър обявяват Втори онлайн конкурс за картичка на тема „8 март – празник на мама“. В него могат да вземат участие деца в следните 3 възрастови групи:
І в. гр. – от 7 до 10 години;
ІІ в. гр. – от 11 до 14 години;
ІІІ в. гр. – от 15 до 18 години.
Онлайн конкурсът, организиран по случай Международния ден на жената, ще се проведе по следния начин: снимка на картичка с добро качество, изпратена на имейл: odk@abv.bg до 1 март 2022 г. включително.
Публикувано на 02.02.2022 от Пресцентър Община Несебър

В Несебър и тази година бе отбелязан един от най-тачените празници от Българския фолклорен календар – Бабинден. Той е посветен на „бабите“ – жените, помагащи при раждане, и на младите булки и невестите, които са се сдобили с рожби. Приемник на празника е Денят на родилната помощ, с който почитаме тези, чийто труд е свързан с появата на нов живот. Тържествoто започна в Демонстрационния центъра на занаятите, където изпълнителките от ФФ „Българка“ пресъздадоха ритуала „Бабуване“. Традиционните за празника наричания бяха изпълнени в съответствие с народния обичай: „Колкото лесно се хлъзга този сапун толкова лесно да се раждат децата“- ориса „бабата“, след като ръцете и бяха измити със сапун.
Публикувано на 21.01.2022 от Пресцентър Община Несебър

Изложбата ,,Зимни пейзажи в Несебър‘‘ на деца от класа по рекламна графика на Стела Христова официално бе открита днес в Центъра за култура и образование „Артиум“ в новия град. Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство“ в словото си приветства участниците в експозицията, насърчи работата им и им пожела още много творчески изяви, които да разкриват красотата на Несебър.
Публикувано на 17.01.2022 от Пресцентър Община Несебър

Община Несебър Ви кани на изложбата ,,Зимни пейзажи на Несебър‘‘ на деца от класа по рекламна графика на Стела Христова. Експозицията е посветена на 140-та годишнина от откриването на българско училище в гр. Несебър. Официалното й откриване е на 17 януари от 11.30 часа в подредена в Артиум център в Несебър.
Заповядайте!

Публикувано на 13.01.2022 от Пресцентър Община Несебър

Днес в Несебър бе отбелязана 174-тата годишнина от рождението на гениалния поет, публицист и революционер Христо Ботев. Датата бе почетена с полагане на цветя и венци пред паметника на героя в градинката на СУ „Любен Каравелов“.
Реч, припомняща за най-вдъхновения и харизматичен поет в българската литература и за светлината, която неговият кратък живот оставя в българската история произнесе Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“.
Публикувано на 06.01.2022 от Пресцентър Община Несебър

6 януари – денят, на който Българската православна църква отбелязва един от най-значимите празници в календара си – Йордановден, в Несебър отново бе спазена стародавната традиция за спасяване на Богоявленския кръст. Тази година в морските талази се хвърлиха около 40 смелчаци. Свещеният символ на вярата бе изваден от 24-годишния Виктор Янев от Слънчев бряг. Ритуалът, който всяка година привлича стотици местни хора и гости на града, бе наблюдаван и от кмета на община Несебър Николай Димитров.
Публикувано на 06.01.2022 от Пресцентър Община Несебър
800 лв. е сумата, събрана от традиционния коледен базар, организиран от ОДК-Несебър. Средствата вече са разпределени за каузи, които от години общинската структура поддържа. Младежите от защитеното жилище в гр. Айтос (бивши възпитаници на закрития дом в с. Кошарица), получиха своите коледни пратки – лакомства и хранителни продукти, с които от ОДК се надяват да направят празничните им дни по-сладки и радостни.

Публикувано на 04.01.2022 от Пресцентър Община Несебър

«предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 19 ... 21 ... 23 ... 25 ... 27 ... 29 ... 31 ... 33 ... 35 ... 37 ... 39 ... 41 ... 43 ... 45 ... 47 ... 49 ... 51 ... 53 ... 55 ... 57 ... 59 следваща»

Powered by CuteNews