Култура - новини от община Несебър


От 10-ти до 12-ти юни на сцената на амфитеатър „Жана Чимбулева“ в Стария град ще се състои 8-ото издание на фестивала ”Несебърски накит”. Близо 400 участници от България, Турция и Украйна ще се изявят във форума, който се организира от Община Несебър и НЧ „Яна Лъскова – 1905”.
Фестивалът има конкурсен характер и награден фонд. Участниците ще се оценяват от жури, в което влизат изявени специалисти в разделите: музика – народна песен, народни инструменти и хореография – народни танци.
Публикувано на 08.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

Два фолклорни фестивала с общото име „Море бушува – Обзор танцува” 2022 г. се състояха в началото на юни в курортното градче на Община Несебър. Организатори на двете събития са домакините в лицето на фолклорните групи към НЧ ”Изгрев 1927” – ДФГ „Китчица”, ДТС „Обзорче” и ТФ ”Хелиос” с ръководители Керка Матева, Зоя Георгиева и Никола Николов.
Публикувано на 07.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

През уикенда Артиум център в Несебър бе домакин на впечатляваща изложба на захарни изделия, вдъхновени от града на ЮНЕСКО. Тя бе организирана от шеф Мария Озтюрк и Черноморска асоциация за гастрономически и алтернативен туризъм.
В експозицията взеха участие 23-ма български арт декоратори от различни краища на страната, които пресъздадоха чрез талант и майсторство от фондан забележителности на града.
Публикувано на 06.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

На 2 юни Несебър отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата на България. Честването по повод 146 години от гибелта на поета-революционер се състоя пред бюст-паметника на гения в градинката пред СУ „Любен Каравелов“ в Новия Несебър.
Възпоменателната церемония започна с фанфарна музика в изпълнение на Денис Гонсалвеш. Точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите. След това Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“, припомни в кратко емоционално слово, наситено със силни послания и цитати от гениалния Ботев, за делата и заветите на предците ни.

Публикувано на 02.06.2022 от Пресцентър Община Несебър

Възпитаниците на ОДК – Несебър Мария Гинева, Дамян Каравасилев, Теодора Менчева, Мануела Щерева и Лъчезара Раднева се представиха в XXX Национален странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“, гр. Средец. Първо място с блестящото си изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ спечели трио „Зеленика“ в състав: Теодора Менчева, Мария Гинева и Дамян Каравасилев – първа възрастова група, категория „любители“. За солово изпълнение Теодора Менчева се класира на престижното 2 място.
Публикувано на 31.05.2022 от Пресцентър Община Несебър


ПОКАНА

Община Несебър и Общински детски комплекс – Несебър Ви канят на Годишен концерт.
Събитието ще се състои на 1-ви юни на Амфитеатър „Жана Чимбулева“ в Стария град от 19.00 часа.

Заповядайте!Публикувано на 29.05.2022 от Пресцентър Община Несебър

Несебър отбеляза 24 май с тържествено награждаване на учители и културни дейци от цялата община и емоционален концерт. Събитието се състоя на пл. „Жулиета Шишманова“ на сцената пред Центъра за култура и образование „Артиум“, а множество жители присъстваха на празника в чест на създателите на азбуката ни – светите братя Кирил и Медотий.
Публикувано на 24.05.2022 от Пресцентър Община Несебър

Поздравявам Ви с най-светлия, най-съкровения и най-български празник, празникът на духовността, просветата и културата - 24 май. Това е ден, в който се прекланяме пред нашите свещени букви и техните създатели - светите братя Кирил и Методий. Ден, в който засвидетелстваме нашата почит и дълбока признателност към делото на равноапостолите, променило духовната и културна история на България, Европа и света.
В днешния светъл празник, когато с гордост и радост общуваме помежду си на български език, нека не забравяме, че благодарение на родното слово сме оцелели през вековете и сме се съхранили като народ, въпреки тежките изпитания, пред които ни е изправяла съдбата. Благодарение на „книжовността, таз сила нова“ ние сами градим бъдещето си и вървим напред към желаните „светли бъднини”.
Публикувано на 24.05.2022 от Пресцентър Община НесебърПОКАНА

Община Несебър и НЧ „Яна Лъскова 1905“ Ви канят на Юбилейния концерт на Група за градски песни „Блян“. Събитието ще се състои на 21 май, събота, от 17.30 часа в салона на читалището.

Заповядайте!Публикувано на 20.05.2022 от Пресцентър Община Несебър

В рамките на инициативата „Опознай миналото на родния си край”, ученици от СУ „Любен Каравелов” посетиха Археологически музей „Старинен Несебър“ и църквата „Свети Стефан”. Събитието бе организирано от Общински детски комплекс и музейната институция на града. Целта бе децата да се запознаят с древния Несебър и славното му минало.
Публикувано на 19.05.2022 от Пресцентър Община Несебър

«предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 15 ... 17 ... 19 ... 21 ... 23 ... 25 ... 27 ... 29 ... 31 ... 33 ... 35 ... 37 ... 39 ... 41 ... 43 ... 45 ... 47 ... 49 ... 51 ... 53 ... 55 ... 57 ... 59 следваща»

Powered by CuteNews